ZWOLLE – In Zwolle hebben ruim 1800 mensen dementie en dit aantal loopt op. Een gevolg is dat steeds meer Zwollenaren hiermee te maken krijgen. Zwolle wil juist dáárom een dementievriendelijke stad zijn. ZwolleDoet!, WijZ Welzijn en SamenZwolle werken gezamenlijk aan dit doel. Zij doen dit door burgers, organisaties en bedrijven te stimuleren zich in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving. Om nog meer bewustzijn te creëren over beginnende dementie én hoe om te gaan als je iemand treft met dementie, zijn er drie video’s ontwikkeld.

Je ziet een verward iemand. Wat doe jij dan?

Verward gedrag wordt niet altijd opgemerkt als beginnende dementie. Goed om hier wel alert op te zijn. Oplettendheid en even op iemand afstappen kan van grote waarde zijn. Geruststellen, oogcontact maken én meedenken met de persoon kan voor een positieve (veilige) ervaring zorgen.

Dementievriendelijke video’s SamenZwolle heeft in samenwerking met filmmaker Jonathan Mak, WijZ Welzijn en ZwolleDoet! drie video’s ontwikkeld die Zwollenaren bewust gaan maken van dementie in zijn/haar leefomgeving. Zij willen hiermee mensen activeren een helpende hand te bieden als zij iemand treffen met beginnende dementie. Ga naar samenzwolle.nl/dementievriendelijk om de video’s te bekijken. Help mee Zwolle dementievriendelijk te maken en deel de video’s met collega’s, vrienden, familie of buurtgenoten.

Themapagina Dementievriendelijk Meer weten over dementie? Dan is samenzwolle.nl/dementievriendelijk dé plek om daar alles over te vinden! Alle (Zwolse) initiatieven, organisaties en andere onderwerpen die met dementie te maken hebben, gebundeld op een pagina. Dementievriendelijke activiteiten en - vrijwilligersvacatures vind je hier ook!