ZWOLLE - Op maandag 15 april om 20.00 uur is Roxane van Iperen te gast in Schouwburg Odeon voor een bijzondere theateravond over haar spraakmakende essay Eigen welzijn eerst. Deze avond belooft een diepgaand gesprek te bieden met een van de meest invloedrijke stemmen over enkele van de meest prangende kwesties van onze tijd.

Waarom is de middenklasse steeds gevoeliger geworden voor extreme ideeën? En waarom heeft het vooruitgangsideaal plaatsgemaakt voor een hang naar zelfbehoud? In de theateravond Eigen welzijn eerst toont Roxane van Iperen hoe de behoefte naar zekerheid kan ontsporen in radicale sentimenten.

Binnen twintig jaar tijd zijn populistische partijen in heel Europa opgeschoven van een marginaal verschijnsel naar het centrum van de macht. Behouden wat je hebt en nostalgie naar het verleden is steeds vaker de heersende levenshouding.

Tijdens de avond wordt Roxane geïnterviewd over de opkomst van het populisme, de terugtrekkende beweging van burgers – weg van vooruitgangsdenken en kansengelijkheid – in een tijdperk waarin culturele antwoorden op economische problemen worden gegeven. Een avond over de Roxane van Iperen is auteur van bestsellers als 't Hooge Nest, Eigen welzijn eerst en Dat beloof ik. In 2021 schreef ze het boekenweekessay De genocidefax. Naar aanleiding van haar spraakmakende essay Eigen welzijn eerst brengt zij haar inzichten tot leven op het podium van Schouwburg Odeon.

De avonden vinden plaatst in samenwerking met Haagsch College.

Tickets: via Zwolse Theaters.