ZWOLLE - Zwolle was zaterdag het toneel voor het NK voor historische krijgskunsten. Voor leden van historische zwaardvechtclub MARS een thuiswedstrijd. Een grote delegatie bestaande uit enkele oudgedienden en vele debutanten, wist uiteindelijk met een zilveren medaille naar huis te gaan.

Het NHK (Nederlandse Historical European Martial Arts Kampioenschappen), wat volgens een Grand Prix-systeem werkt, hield in Zwolle de eerste van drie evenementen binnen het kampioenschap van 2022. Op het programma stonden de Langzwaard-divisies, die op alledrie de evenementen terugkomen, en een onderdeel uniek aan dit evenement: het Zwaard & Beukelaar-toernooi.

De in Zwolle actieve club MARS trad op dit NK-evenement aan met maar liefst 19 deelnemers, waarvan 16 hun debuut maakten in de categorieën waar zij zaterdag aan deelnamen. Hoofdtrainer Maurice Booij kijkt tevreden terug: 'Ik ben erg trots op wat onze mensen hebben laten zien, qua sportieve resultaten, maar zeker ook op mentaal vlak. De nieuwe lichting deelnemers heeft een mindset laten zien waarop heel stevig verder gebouwd kan worden.'

Zo wist namens MARS in het Dames Langzwaardtoernooi Rianne Doornik tijdens haar debuut een vierde plek te bemachtigen. In Langzwaard Divisie 2 waren de meeste nieuwkomers te vinden. Booij: 'Met die hoeveelheid zéér nieuwe namen was het lastig om voorspellingen te doen. Maar met 5 MARSers bij de top 8 denk ik dat we de toekomst wel zonnig mogen noemen.' Een opvallende nieuwe naam in deze divisie is Hattemer David van der Laan. Hij stuitte tijdens de kwartfinale op de uiteindelijke nummer één, maar wist deze met een uitslag van 11 punten tegen 12 uitstekend partij te bieden.

De kwartfinale was ook het eindpunt voor de MARS-delegatie in Langzwaard Divisie 1. MARS-trainer Maurice Booij, nu als deelnemer, moest daarin wederom zijn meerdere erkennen in de gedoodverfde medaillist Arto Fama (Zwaard & Steen, Utrecht/Rotterdam), die hem vorig jaar nog van een bronzen medaille hield in deze klasse.

Daardoor waren alle ogen gericht op het Zwaard & Beukelaar-toernooi voor een kans op Zwols eremetaal. Jeroen Terpstra maakte namens MARS in deze categorie vorig jaar al zijn opwachting en ging zaterdag voortvarend van start. Na een succesvolle poulefase volgde een overwinning op debuterend clubgenoot Steven van Ens in de achtste-finale. In de kwartfinale volgde nóg een MARS-onderonsje. Het was trainer Maurice Booij, die dit jaar voor het eerst met deze categorie meedeed, die er in deze match-up met de winst vandoor ging. Booij wist daarna in een hoogscorende halve-finale oud-MARS-lid Merijn Driessen-Roelfszema (Historisch Vrijvechten Nederland, Oegstgeest) met 16-12 te passeren. In de finale bleek Tilburger Max van den Ekart (De Zwaardkring), die op de internationale Zwaard & Beukelaar-ranglijst als tweede Nederlander terug te vinden is, nog een maatje te groot. Booij: 'Het goud is naar de betere partij gegaan, maar dit smaakt wel naar méér. Maar onze doelstelling van medailles halen in 2022 heeft nu wel een heel mooie start... Zuiver Zwols Zwaardvechtzilver.'