ZWOLLE - “Het is belangrijk om te zorgen dat alle kinderen naar school kunnen. Daarom ga ik zoveel mogelijk stempels halen!”, zegt Lisa. Ze is een van de leerlingen die, na een korte warming-up, aan de start staat van de Vivente Run voor UNICEF. Ze kijkt vastberaden naar haar vriendinnetje Manon. Ze zijn er klaar voor! Lisa en Manon zijn slechts twee van de 1250 leerlingen die vandaag meedoen aan de Vivente Run voor UNICEF; een sponsorloop dwars door het stadion van PEC Zwolle.


De deelnemers, afkomstig van diverse Zwolse Vivente basisscholen, hebben de afgelopen weken gezocht naar sponsoren en les gekregen over hoe belangrijk onderwijs is voor alle kinderen op de wereld. “Als je naar school kan, kan je leren en heb je later een betere baan en een beter leven.”, zegt Tijmen. “Met het geld dat we vandaag ophalen koopt UNICEF dan rugzakken met schoolspullen voor kinderen ver weg zodat ze ook kunnen leren”.

De sponsorloop is een onderdeel van de festiviteiten rond het 25-jarige jubileum van Vivente, de organisatie voor Christelijk basisonderwijs in Zwolle. “We vinden het belangrijk dat onze leerlingen betrokken zijn bij elkaar, de buurt en de wereld om zich heen.”, vertelt Arend Eilander, bestuurder bij Vivente. “Zo geven we ze graag iets meer mee dan alleen goed onderwijs.”

“Goed onderwijs is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind én een samenleving. Het betekent kansen voor de toekomst. Daarom was voor ons de koppeling aan UNICEF als het goede doel vanzelfsprekend.”, gaat Eilander verder. “UNICEF zorgt wereldwijd naast voedsel en schoon drinkwater ook voor schoolspullen, de training van docenten, voor veilige (nood)lokalen en voor onderwijsmethodes die in crisissituaties of op afstand gebruikt kunnen worden.”

“We zijn erg blij dat wij het goede doel mogen zijn van deze eerste Vivente Run.”, vult Nadia Wentzel van UNICEF aan. De Vivente Run voor UNICEF is een samenwerking tussen Vivente, PEC Zwolle, Connect Logopedie en Lumen Hotel & Events. “Mijn collega’s van Connect zijn vandaag de hele dag aanwezig en hebben de voorlichtingslessen verzorgd. Lumen heeft het stadion beschikbaar gesteld en PEC Zwolle de faciliteiten. Ook zijn er 20 studenten via PEC Zwolle vandaag aan het helpen als onderdeel van hun maatschappelijke stage.”, vertelt Gerard Elshof van Connect Logopedie. “Fantastisch om te zien dat de belangeloze inzet van onze partners, de vele tientallen vrijwilligers, onze collega’s en natuurlijk de leerlingen, leiden tot zo’n mooi evenement voor zo’n mooi doel.”, sluit Eilander af.

Hoeveel geld er is opgehaald voor UNICEF is nog even afwachten, de uitslag wordt over twee weken verwacht.