ZWOLLE - Op zaterdag 7 mei is Zwolle het toneel van het NK voor de historische krijgskunsten.

In een bomvol dagprogramma wordt er gestreden om de medailles in 4 categorieën middeleeuws zwaardvechten, met aan het eind van de middag de finalewedstrijden in alle categorieën. De lokale historische zwaardvechtclub MARS treedt aan op dit evenement met niet minder dan 19 deelnemers. Een handvol oudgedienden en ruim een dozijn debutanten doen een gooi naar het eremetaal. De wedstrijden zijn te zien in de grote sporthal van de Windesheim campus, en entree is deze dag gratis.

Historical European Martial Arts
Dit is de seizoensopener en de eerste van 3 evenementen binnen het NHK - de Nederlandse Historical European Martial Arts Kampioenschappen. Deze historische krijgskunsten worden vandaag de dag weer beoefend aan de hand van primaire bronnen: de eeuwenoude manuscripten en boeken van de oude meesters. In deze snelgroeiende sport is Langzwaard de populairste categorie, maar deze zaterdag staat naast het langzwaard ook de categorie Zwaard & Beukelaar op het programma.


In de goedgevulde dagplanning komen in de ochtend de deelnemers van Langzwaard Divisie 2 aan bod, en in de middag volgen Divisie 1 en de Dames Divisie, gevolgd door de wedstrijden met Zwaard & Beukelaar. Na 17:00u vinden alle finales en brons-wedstrijden van alle categorieën plaats.


MARS
Historische Krijgskunstenclub MARS vond haar origine in Groningen, maar is alweer 6 jaar in Zwolle actief. Na een periode van interne opbouw is het eindelijk tijd om met een nieuwe generatie deelnemers het wedstrijdcircuit weer te betreden. Afgelopen najaar vond er al een schot voor de boeg plaats. Op het toen, door corona, enige NK-toernooi, gingen er twee vierde plekken naar MARS. Hoofdtrainer Maurice Booij: "2022 zal een jaar van groei moeten zijn voor ons. We nemen een boel nieuwe namen mee, dus voorspellingen zijn moeilijk te maken. Maar uiteraard behoort medailles winnen tot de doelstellingen dit jaar, dus hopelijk kunnen we daar zaterdag al mee beginnen..."


Meer informatie over MARS is te vinden op de website www.mars-swordfighting.com en op Instagram, Facebook, en LinkedIn onder de naam MARSMartialArts


Entree tot het evenement is gratis, en het bezoekadres is Campus 2-6, Zwolle. De wedstrijden worden gehouden in de grote hal, genummerd Zaal 4/5 en de ingang van de tribunes bevindt zich daarbij op de eerste verdieping.