ZAANDAM - Het had weinig gescheeld of Edward van Gils was in de gevangenis beland en voorgoed verdwenen in de anonimiteit. Maar het balletje rolde de goede kant op. ‘Ed’ van Gils mag zich inmiddels zelfs Godfather van het straatvoetbal noemen. De koning van de straat wil anderen graag behoeden voor de fouten die hij (bijna) maakte. Reden voor hem om zonder aarzelen ja te zeggen tegen de vraag van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) om hun ambassadeur te worden.

DJI, waaronder alle Nederlandse gevangenissen vallen, en Edward van Gils werken al langer samen. Sinds 2006 is de straatvoetballer af en toe te gast in een penitentiaire inrichting om een voetbalclinic te geven aan gedetineerden. In 2018 ondertekenden Van Gils (namens StreetKings) en Gerard Bakker (hoofddirecteur DJI) een convenant. Met als insteek dat via straatvoetbalclinics en de inzet van rolmodellen een bijdrage wordt geleverd aan een succesvolle re-integratie van (ex-)gedetineerden.

Het ambassadeurschap van Edward van Gils, die in Zaandam leiding geeft aan de succesvolle sportschool KingsDome, richt zich op het ondersteunen van het al langer lopende project Werk via Sport van DJI. Via dit project werken diverse Nederlandse gevangenissen samen met (professionele) voetbalclubs en andere sportverenigingen. Met als doel om (ex-)gedetineerden via het netwerk van een sportclub aan een (betaalde) baan te helpen om zo weer succesvol deel te kunnen uitmaken van de samenleving. Het project wordt door Edward van Gils omarmt.

“Bijna iedereen is er voor om iemand een tweede kans te bieden, maar niemand durft zijn nek uit te steken. Stel dat je ondernemer bent, maar weigert om een ex-gedetineerde een baan te geven. Wat moet er dan van zo iemand worden? Ik roep juist op om lef te tonen. Het bieden van een baan helpt niet alleen die persoon, maar ook zijn kinderen. En daar de kinderen van. Zo kan een hele bloedlijn gered worden.”

Op de website van de Dienst Justitiële Inrichtingen legt Edward van Gils uit waarom hij zich als ambassadeur heeft verbonden aan DJI. De eerste aflevering van dit driedelige verhaal is te lezen via onderstaande link: https://www.zaandamsdagblad.nl/sport/straatvoetballer-edward-van-gils-ambassadeur-voor-gevangenis