BREDA - In maar liefst vier toernooien deden de leden van de historische-krijgskunstenclub MARS een gooi naar de prijzen, afgelopen weekend. De inzet op het derde en afsluitende evenement van het Nederlands Historical European Martial Arts Kampioenschap werd beloond met viermaal een derde plek.


Zaterdag stond in het teken van het middeleeuws langzwaard. In de 2e-divisie langzwaard was er een doorbraak voor David van der Laan (21), die dit jaar zijn debuut maakte in deze divisie. Na tweemaal te zijn gestrand in de eliminatierondes op de eerdere evenementen, wist hij dit keer de bronsfinale op zijn naam te zetten. In een spannende strijd ging de eerste ronde van deze best-of-3-wedstrijd nog naar de tegenstander. Van der Laan wist echter de rust te bewaren en gaf blijk de beide snijkanten van het middeleeuws langzwaard goed te beheersen.. Na de tweede ronde op zijn naam te hebben gezet, werd het nog akelig spannend in de derde. Dertig seconden voor het einde stond Van der Laan nog op een punt achterstand, maar door de precisie te bewaren in de laatste drie slagenwisselingen wist hij dit nog om te buigen naar ruime voorsprong van zeven punten.

MARS-hoofdtrainer Maurice Booij was in zijn nopjes met dit resultaat: "Het is fantastisch om David zich zo te zien ontwikkelen. Het is super om te zien dat de potentie die hij bezit zich nu ook echt onder druk begint te uiten. En heel fijn om te zien dat de volgende generatie MARS-ers duidelijk op de goede weg is. Hopelijk is dit de eerste stap naar de verbreding van ons team."

Booij (32) belandde zelf in de hoogste langzwaarddivisie net naast het podium. Hij moest in de bronsfinale genoegen nemen met een vierde plek. In een fraai gevecht ging Max van den Ekart (De Zwaardkring, Tilburg) er met de winst en het brons vandoor.

Zondag bood kans op herstel. Booij trad aan in beide toernooien deze dag; Rapier en Messer.

Het rapier - bekend van de drie musketiers - lag die dag goed in de hand, al moest Booij in de halve finale zijn meerdere erkennen in Henric Jansen (Historisch Vrijvechten Nederland, Oegstgeest), die later het goud zou winnen. Deze bronsfinale viel echter beter uit, all verweerde Bryan Trepels (De Zwaardkring, Tilburg) zich dapper in zijn eerste finalewedstrijd. De snelle uitvallen van Booij en vooral diens toepassing van minder bekende houdingen uit de leer van de 17e-eeuwse meester Fabris, leverden resultaat op. De winst en daarmee de bronzen plak, werd in twee ronden veilig gesteld.

Messer, een kort eenhandig en eensnijdig type zwaard uit de late middeleeuwen, was het schermwapen in de afsluitende klasse van de dag. Ook hierin werd de bronsfinale behaald. Booij en zijn opponent Stefan Brunner (HVN, Oegstgeest) bleken aan elkaar gewaagd, maar Booij wist ook hier in twee ronden het brons te bemachtigen.

Dit resultaat leverde de MARS-trainer samen met de resultaten van eerder dit jaar, waaronder de zilveren medaille bij het onderdeel Zwaard & Beukelaar op het evenement in Zwolle, genoeg punten op om zich uiteindelijk boven verwachting te klasseren. In het nationale Allround-klassement voor 2022 leverde dit de derde plek op. Booij: "Aan het begin van het jaar hebben we ons tot doel gesteld uit de middenmoot te klimmen en medailles te behalen. Volgens mij is dat dubbel en dwars behaald en kunnen we nu blijven focussen op verdere groei. Groei van onze leden... en van onze prijzenkast."


Meer weten over middeleeuws zwaardvechten en de historische krijgskunsten?

Bezoek www.mars-swordfighting.com of volg MarsMartialArts op Instagram, Facebook en LinkedIn.