BERGHEM - Karttalent Boaz Maximov heeft in Berghem uitstekende zaken gedaan in het Nederlands kampioenschap Rotax Max. De 10-jarige karter uit Zwolle was zowel in de pre-finale als de finale de sterkste in de MiniMax klasse en verstevigde zo zijn leiding in het NK. Eerder dit jaar pakte de rijder van Bouvin Power al de Europese titel, waarmee hij een ticket bemachtigde voor de Rotax Max Challenge World Finals. Het Rotax WK, waar Boaz al twee keer aan deelnam, wordt in november in het Portugese Portimão gehouden.

Terugkijkend op het weekend in Berghem zag Boaz een terugkerend patroon. "In de trainingen ging het eigenlijk best slecht. Ik weet niet hoe dat komt, maar in de trainingen ben ik altijd heel langzaam en kom ik 5 à 6 tienden te kort. Als de wedstrijddag is aangebroken, zit ik er altijd gelijk weer bij en gaat het goed. Het lijkt wel magisch. Met de wedstrijden ben ik altijd snel en met de trainingen niet. Dat is in ieder geval beter dan andersom."

In de kwalificatie reed Boaz met zijn Praga-kart naar de derde tijd en kon hij zich richten op de strijd om de kopposities. "In de pre-finale reed ik direct bij de start naar P2. Daarna heb ik even afgewacht en in de vierde ronde heb ik de leiding gepakt. Samen met Felipe Reijs hebben we een gat naar de rest gecreëerd. Zo zijn we eerste en tweede geworden en eigenlijk is de finale hetzelfde verlopen. We zijn weer weggereden en weer kon ik de winst pakken. Voor Felipe was dat genoeg om ook een ticket voor het WK te winnen. Dat ticket had ik al door Europees kampioen te worden. Bij de Euro Trophy heb ik de races in Genk en Val d'Argenton gewonnen en ben ik in Mariembourg derde geworden."

Voor Boaz was de overwinning in Berghem een opluchting. "De laatste tijd ging het wat minder, maar nu kunnen we zeggen dat we herboren zijn en er weer helemaal bijzitten. Door deze overwinning in het NK zijn we weer helemaal terug. Ik sta bovenaan in het kampioenschap en als ik bij de laatste ronde in Genk één keer top 3 haal ben ik Nederlands kampioen. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn, iedere karter wil kampioen van zijn land worden. Europees kampioen ben ik al. Helaas was ik net tweede bij het Benelux kampioenschap en in het Belgische kampioenschap sta ik momenteel op de gedeelde eerste plaats. Er komt in Genk ook nog een Golden Trophy aan."

Ter voorbereiding op het WK gaat Boaz volgende week trainen op de kartbaan van Portimão. Twee keer deed het karttalent al mee aan het WK. In 2020 reed hij in de MicroMax de International Trophy en vorig jaar mocht hij naar de Grand Finals in Bahrein. "Het is heel vet om naar het WK te gaan, dat is de droom van iedere rijder. Bij mijn eerste keer viel mijn motor helaas uit en viel ik terug naar de laatste plaats. Van P36 ben ik toch nog teruggereden naar P13. Vorig jaar in Bahrein zijn we 16e geworden, maar daar was ik 10 kilo te zwaar."

Boaz ging de strijd met de weegschaal aan en met succes. "Met een dieet en door veel te sporten is het gelukt om 10 kilo af te vallen. Nu zitten we goed op gewicht. Het is heel moeilijk, maar het is mooi om resultaat te zien. Als je wilt winnen, moet je er alles voor over hebben. Ik ga naar Portugal om wereldkampioen te worden. Dat is het doel."

Boaz Maximov bedankt Birger Bouvin, zijn ouders en familie, personal trainer Colin Kist, monteur Christopher Raymakers en mental coach Julia Kakis. Boaz wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door zijn sponsoren Boss Machinery en Max Machinery.