UTRECHT - De eerste van twee historische langzwaardtoernooien voor de Nederlandse Historical European Martial Arts Kampioenschappen dit jaar was er een met ups en downs voor Zwolse zwaardvechtclub MARS. In drie klassen maakten 10 deelnemers van MARS hun opwachting. Ditmaal lag de focus meer op persoonlijke groei dan op eremetaal, maar de Zwolse zwaardvechters waren alsnog goed voor diverse verrassingen.


Bij de dames maakte debutante Kimberly Terburg een vliegende start en wist het tot de kwartfinale te schoppen, die met een nipt verschil verloren werd. Majken Driessen-Roelfszema maakte na een jaar afwezigheid haar rentree op het nationale toneel, nu als nieuwe moeder, en wist gelijk een vierde plek te behalen.

In de Open Langzwaard Divisie 2 waren mooie matches te zien van diverse MARSers, maar het meest opvallende resultaat kwam toe aan nieuwkomer Jeroen Aalders die hier tijdens zijn eerste toernooi op dit niveau niet alleen uit de poulefase wist te komen, maar zelfs via een geslaagde achtste finale tot de kwartfinales wist door de stoten.

In de topklasse, Open Langzwaard Divisie 1, maakten twee nieuwe namen hun debuut. Als gevolg van hun successen in de tweede divisie kwamen MARSers Jeroen Terpstra en David van der Laan (brons-winnaar bij de vorige editie) voor het eerst uit in deze klasse.

Het werd al snel duidelijk dat de heren nog moesten acclimatiseren en voor beiden eindigde het avontuur dit weekend dan ook in de poulefase. Toch kijkt trainer/coach Maurice Booij met trots terug op de geleverde prestaties. 'Het zou een slecht teken zijn voor de sport als we zonder tegenstand konden doorstoten naar de top. De stijgende lijn van onze mensen kan ik alleen maar positief noemen. Voor een club die eigenlijk pas sinds de corona-stop serieuze wedstrijdambities toont doen we het volgens mij helemáál niet gek.'

Booij eindigde vorig jaar zelf nog als derde in het algemeen klassement, dus voor Zwols eremetaal in Divisie 1 waren de ogen dit weekend ook op hem gericht. Zijn deelname was echter niet vanzelfsprekend in verband met een slepende elleboogblessure. Maar na lang wikken en wegen viel de beslissing om alsnog mee te doen, met een opvallende aanpassing: Booij vocht het merendeel van zijn slagenwisselingen linkshandig. Een keuze die beslist geen windeieren legde. Door slimme toepassing van goed afstandspel en dominante staande overmeesteringen wist Booij drie van zijn vier poulewedstrijden te winnen. Alleen de partij tegen de uiteindelijke gouden medaillewinnaar Jerze de Reus uit Breda werd met een paar punten verschil verloren. Een geweldige stunt leek in de maak, tot de laatste uitwisseling van de laatste poulewedstrijd. Een steek van de tegenstander werd door Booij niet goed genoeg geweerd en de stompe punt van het wedstrijdzwaard gleed op onfortuinlijke wijze via de greep van Booijs zwaard onder de harde beschermende handschoen. De zachte binnenhandschoen bezweek en niet veel later moest Booij met drie hechtingen in zijn handpalm vanaf de zijlijn de finalerondes aanschouwen.

Toch kijkt Booij niet ontevreden terug. "Ja, uitvallen was wel zuur, de wedstrijden gingen juist best wel lekker. Maar ik denk dat dit een heel leerzaam toernooi is geweest, voor de club en voor mezelf, en ik put een boel vertrouwen uit het feit dat het zelfs linkshandig nog zo goed ging. Met alle ontwikkelingen binnen MARS is onze medaillejacht nog maar net begonnen."

MARS is online te vinden op www.mars-swordfighting.com en als @marsmartialarts op Instagram en Facebook.