ZWOLLE - Demi (24) bracht een tijd geleden een bezoek aan de vluchtelingenboot. Ze kwam hier om een van de vluchtelingen een tijdje Nederlandse taalles te geven. 'Toen hij werd overgeplaatst van de vluchtelingenboot naar het Asielzoekerscentrum in Hoogeveen ging ik bij hem op bezoek. Ik schrok van hoe ellendig het daar is. De gevangenismuren met prikkeldraad staan er nog. In Zwolle was hij nog heel hoopvol. In de oude gevangenis in Hoogeveen, anderhalve maand later, voelde het voor hem alsof hij zijn dromen nooit meer ging bereiken.'

Demi klopte aan bij Impacter Zwolle en werkte samen met jongerencoach Merel de Backer een idee uit om vluchtelingen en asielzoekers een hart onder de riem te steken. Haar vriendin Marith (25) dacht mee. 'We voelden ons machteloos. Demi en ik kunnen vluchtelingen en asielzoekers niet helpen een woonruimte te vinden. Wat we wel kunnen doen: mensen helpen zich welkom te laten voelen. We hebben besloten dat te doen met handgeschreven kerstkaartjes met een mooie boodschap."

Hulp is welkom!
De twee jongeren brengen de kaartjes op 24 december persoonlijk langs bij het AZC in Hoogeveen. In totaal willen Demi en Marith minimaal 774 kaarten langsbrengen, dat is namelijk het precieze aantal plekken die er officieel zijn in het AZC. De twee komen iedere week samen met andere jongeren om kaartjes te maken en schrijven. De teller staat inmiddels op 243, dus hulp is nog erg welkom!

Wil jij je steentje bijdragen? Stuur één of meerdere kerstkaarten naar Impacter Zwolle, Burgemeester Drijbersingel 11, 8021DA Zwolle. Langsbrengen is ook mogelijk. De kaart mag in het Engels of in het Nederlands.


Verschil vluchtelingen en asielzoekers Een vluchteling is iemand die in zijn thuisland wordt vervolgd, en daar geen bescherming kan krijgen tegen die vervolging. Bijvoorbeeld vanwege religie, politieke overtuiging, seksuele gerichtheid of het behoren tot een etnische of sociale groep. Niet iedere asielzoeker is een vluchteling. Een asielzoeker is iemand die een ander land om bescherming vraagt. In de asielprocedure wordt onderzocht of een asielzoeker ook een vluchteling is. Als een asielverzoek wordt ingewilligd, krijgt iemand een vluchtelingenstatus.

Impacter Zwolle
Impacter is een project uit het actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Het doel van Impacter is om jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud inzicht te geven in hun eigen vaardigheden, zelfvertrouwen op te laten doen en te laten ervaren hoe het is om iets voor de samenleving te doen. Meer informatie of eens kennis maken met de coaches kan via www.impacterzwolle.nl.