ZWOLLE - Vrijwilligers staan dinsdag 7 december in de schijnwerpers tijdens de Nationale Vrijwilligersdag. ZwolleDoet! roept organisaties die werken met vrijwilligers op om hun waardering te uiten. 'Vrijwilligers zijn altijd goud waard, maar juist in tijden van corona, is voelbaar hoe onmisbaar ze zijn', zegt Sarah van Dijk van ZwolleDoet! 'De hele maand december kun je bij ons een afspraak boeken met een fotograaf. Die portretteert dan gratis vrijwilligers, in de kleurrijke stijl van de vrijwilligerscampagne #WATJIJDOET.'

In Zwolle doen relatief veel mensen vrijwilligerswerk: 62 procent van de Zwollenaren doet (ten opzichte van het landelijk gemiddelde van 50 procent) onbetaald iets voor bijvoorbeeld een ander, een vereniging, de politiek of een goed doel. 'Zwolle heeft de ambitie om de meest vrijwilligersvriendelijke stad van het land te worden. Waardering is daarin belangrijk', zegt Sarah van Dijk, consulent vrijwilligerswerk bij Startpunt Vrijwilligerswerk (onderdeel van ZwolleDoet!).

#WATJIJDOET brengt vrijwilligers in beeld
#WATJIJDOET is een initiatief van ZwolleDoet!, Stadkamer en SportService Zwolle. Al deze organisaties hebben hun krachten gebundeld om een vrijwilligerscampagne op te zetten die het voor organisaties eenvoudig maakt om hun vrijwilligers te waarderen en letterlijk te laten zien wat zij doen. 'We hebben een toolkit samengesteld, waarmee je foto's kunt maken van de vrijwilligers. De toolkit bevat felgekleurde pijlen en waarderende kreten. Die zijn er zowel in het echt op te halen, als digitaal toe te voegen', vertelt Van Dijk enthousiast. 'Zet de vrijwilliger op de foto met pijlen en teksten die passen bij deze persoon. Iedereen kan meedoen, ook als er maar één vrijwilliger bij de organisatie actief is. Naast de pijlen zijn er ook gratis ansichtkaarten en posters beschikbaar.' De toolkit is op te vragen via www.samenzwolle.nl/watjijdoet. Om te laten zien hoe het werkt, maakte ZwolleDoet! een uitlegvideo, helemaal in de stijl van #WATJIJDOET. Ook deze staat op de website.

Zet vrijwilligers gratis op de foto
In de maand december kunnen organisaties bovendien gebruik maken van een speciale actie in het kader van Nationale Vrijwilligersdag. Deze hele maand kunnen ze namelijk een aanvraag doen voor een professionele #WATJIJDOET-fotoshoot van hun vrijwilligers, die in de weken erna wordt gepland. Aanmelden voor deze actie kan www.samenzwolle.nl/watjijdoet.

December: het moment voor waardering
'December is een bijzondere maand, waarin aandacht voor elkaar nóg belangrijker is dan anders. Deze periode laat zien hoe waardevol de inzet van vrijwilligers is, bij bijvoorbeeld woonzorgcentra, de Voedselbank en maatjesprojecten. Vrijwilligers maken dingen mogelijk waar professionals door tijdsdruk niet aan toe komen, bieden gezelschap of organiseren activiteiten. December is traditioneel het moment om je waardering voor een ander te tonen', zegt Van Dijk. 'Daarom roepen we organisaties die hulp hebben van vrijwilligers op om hen te bedanken en in de spotlights te zetten.'