ZWOLLE - Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Wereld Alzheimer Dag is een themadag ter bevordering van wereldwijde aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Zwolle als Dementie­vriendelijke stad heeft dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom werd er een inspiratiebijeenkomst georganiseerd over dementie en vrijwilligerswerk in de Stadkamer. Ook heeft wethouder Dorrit de Jong het 'certificaat Zwolle Dementievriendelijk' in ontvangst genomen.

Inspiratiebijeenkomst 'dementie & vrijwilligerswerk'

De inspiratiebijeenkomst 'dementie & vrijwilligerswerk' georganiseerd door WijZ Welzijn, ZwolleDoet! en SamenZwolle was een groot succes. Inspirerende voorbeelden waar mensen met dementie aan vrijwilli­gerswerk doen kwamen aan bod, zoals: restaurant Deksels (kringloop Zwolle) en Dierenweide Stadsha­gen. Stichtingen, (sport)verenigingen en organisaties hebben inspiratie opgedaan hoe zij mensen met dementie een plekje kunnen geven binnen hun werkveld.

Zwolle heeft een certificaat 'Dementievriendelijke gemeente' ontvangen

Ook ontving de gemeente Zwolle het certificaat dementievriendelijke gemeente van Alzheimer Nederland op deze dag. In een dementievriendelijke gemeente kunnen mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen in de samenleving. Wethouder inclusieve samenleving Dorrit de Jong: "Dit certificaat betekent veel voor Zwolle. Als college van B&W zijn wij er heel blij mee dat we ons vanaf nu Dementievriendelijke Gemeente mogen noemen. Een blijk ook van erkenning en waardering voor iedereen die hard heeft gewerkt aan Zwols aanbod voor inwoners met dementie, denk aan dagbesteding, lotgenotencontact en aanpassingen in de openbare ruimte. Op dit moment zijn er naar schatting 1800 Zwollenaren met dementie en dat aantal zal de komen­de jaren verder groeien. Dementie is een zeer ingrijpende ziekte die onder meer vraagt om voorzieningen thuis en in de openbare ruimte, om ondersteuning van mantelzorgers, om kennis en expertise in de zorg en om bewustwording. Hier blijven we ons voor inzetten, zodat mensen met dementie zo lang mogelijk actief kunnen blijven meedoen en er begrip is vanuit de Zwolse samenleving voor mensen met dementie en hun mantelzorgers."

Het digitale startpunt voor een dementievriendelijk Zwolle!

Meer weten over dementie? Dan is www.samenzwolle.nl/dementievriendelijk dé plek om daar alles over te vin­den! Alle (Zwolse) initiatieven, organisaties en andere onderwerpen die met dementie te maken hebben, gebundeld op een pagina. Dementievriendelijke activiteiten en - vrijwilligersvacatures vind je hier ook!

Goede ideeën of organisaties die een mooi aanbod hebben rondom vrijwilligerswerk voor mensen met de­mentie zijn erg welkom in Zwolle. Neem contact op met info@samenzwolle.nl of bel naar 038 - 750 83 87.