ZWOLLE - Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, met als thema 'Samen op pad'. Op deze dag is er extra aandacht voor dementie. Er worden ook dit jaar weer activiteiten georganiseerd in Zwolle. Van boekpresentatie tot training. Ook na Wereld Alzheimer Dag blijft Zwolle bezig met dementie. Het doel van de stad is namelijk om dementievriendelijk te worden en blijven.

Dementie. Een ziekte die schade veroorzaakt aan de hersenen. Informatie wordt niet goed meer verwerkt en hierdoor kun je simpele dagelijkse taken minder goed of niet meer uitvoeren. In dit artikel staan activiteiten voor mensen die te maken hebben met dementie. Het doel daarvan is dat iedereen in Zwolle mee kan doen, zo lang mogelijk, zo zelfstandig mogelijk.

Activiteiten op en rond Wereld Alzheimer Dag
Op Wereld Alzheimer Dag en op andere dagen in die week zijn er meerdere activiteiten in Zwolle: dinsdagavond 20 september om 19.00 uur is er het maandelijkse Alzheimer Café in Wijkcentrum De Pol. Woensdag 21 september om 19.30 uur is er de Boekpresentatie van 'Welke dag is het vandaag' (Rina Stam) in Stadkamer Centrum. Donderdag 22 september om 13.30 uur is er de training 'Herkennen van en omgaan met dementie' bij ZwolleDoet! en vrijdag 23 september om 10.00 uur is er het Geheugencafé in De Terp.


Zwolle gaat door

In Zwolle is de aandacht voor dementie niet voorbij na Wereld Alzheimer Dag. Omdat Zwolle een dementievriendelijke stad wil zijn en blijven, worden er nog veel meer activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld: Lotgenotencontact voor naasten van mensen met dementie op maandag 3 oktober bij ZwolleDoet!, het Jungheimercafé voor mensen jonger dan 65 jaar met dementie en hun mantelzorgers op iedere eerste dinsdag van de maand in de Belgische Keizer en de thema-avond: Mijn ouder heeft dementie, wat nu? Op dinsdag 25 oktober in Stadkamer Centrum.


Zelfstandig aan de slag met dementie Voor mensen die meer over dementie willen weten en niet willen wachten tot de georganiseerde activiteiten, zijn er online ook mogelijkheden. De basistraining GOED van Samendementievriendelijk.nl geeft direct praktische handvatten. Liever meteen wat tips, zonder een training te volgen? Op de pagina www.samendementievriendelijk.nl/tips/omgaan-met-dementie zijn allerlei tips te vinden.


Help mee!
Het doel is om van Zwolle een dementievriendelijke stad te maken. ZwolleDoet!, SamenZwolle en WijZ Welzijn kregen de opdracht van gemeente Zwolle om hiermee aan de slag te gaan. Help jij ook mee om begrip te creëren voor mensen met dementie? Je bent welkom op www.SamenZwolle.nl/dementievriendelijk om hulp te vragen of juist hulp aan te bieden en om activiteiten en initiatieven rondom dementie in Zwolle bekend te maken.