ZWOLLE - Een hoop gezelligheid, een moment van sociaal contact én varen door de mooie omgeving van Zwolle. Dat is het doel van de boottocht voor Zwolse senioren, georganiseerd door de Stinskerk. Het uitje is voor alle 65-plussers en zeker ook voor senioren die niet meer in de kerk (kunnen) komen en behoefte hebben sociaal contact. Marijke Paulusma, lid van seniorencommissie van de Stinskerk, regelt het uitje en vertelt erover.


Het idee is jaren geleden ontstaan vanuit het 50-jarig bestaan van de kerk. Paulusma vertelt: "Tijdens het 50-jarig bestaan wilden we graag iets extra's. Een boottocht viel toen goed in de smaak, dus vandaar dat we het nu één keer in de vijf jaar doen." De boottocht zou eigenlijk twee jaar geleden plaatsvinden, vanwege het 60-jarig bestaan van het verjaardagsfonds van de Protestantse Diensten Groep, maar vanwege corona ging het toen niet door. "We merken nu dat de senioren heel graag iets willen doen. Er zijn senioren die niet meer in de kerk komen, omdat ze bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Lopen met een rollator naar de kerk is dan te ver. Zij hebben behoefte aan sociaal contact en dat regelen we dan met dit soort uitjes."

Paulusma is enthousiast over de boot. Ze vertelt: "Het is een ruime boot met alle faciliteiten, makkelijk toegankelijk en inclusief invalidentoilet. Je hebt geen hoge opstap zoals bij een bus - fijner voor senioren die slecht ter been zijn. We beginnen met een lunch en gaan heerlijk koffiedrinken. Gewoon genieten van de omgeving en met elkaar praten. Lekker met mensen van zowel de Stinskerk als de Open Kring, mensen die elkaar kennen. Juist dat maakt het gezellig."

Lage eigen bijdrage

Paulusma pakt de organisatie samen met Gerrianne Kok en andere leden van de seniorencommissie op. "We regelen de faciliteiten en Gerrianne neemt de accordeon mee. Muziek is leuk voor senioren, en we zingen dan met z'n allen mee. Dat zorgt voor extra gezelligheid onderweg." Ze vertelt dat ze ook hebben gekeken naar het kostenplaatje. "We willen het uitje voor zo veel mogelijk mensen mogelijk maken. Vandaar dat we een aanvraag hebben gedaan bij Stichting De Gasthuizen. We waren echt heel blij met de financiële toekenning van deze stichting. Nu betalen de senioren slechts €17,50 en zijn ze de hele dag onder de pannen."

Plekken vrij

De boottocht vindt plaats op dinsdag 6 september om 11.00 uur. Mensen die 's ochtends eerst even rustig willen opstarten, kunnen dan ook gewoon mee. Paulusma geeft aan dat er al veel aanmeldingen zijn, maar er nog genoeg mensen mee kunnen. Senioren kunnen zich aanmelden tot 29 augustus. De voorwaarde is wel dat je deel uitmaakt van de Stinskerk, de Open Kring of in woonzorgcomplex Westenhage woont. Aanmelden kan door te bellen naar 038-4227903, te mailen naar rypmar@gmail.com of door in te tekenen in de kerken zelf.

Donatie

Om de boottocht voor de senioren mogelijk te maken, kreeg de Stinskerk een donatie van het Zwolse fonds De Gasthuizen. Ze dienden daarvoor een officiële aanvraag in. Het fonds onderneemt zelf geen initiatieven, maar ondersteunt uiteenlopende initiatieven van bijvoorbeeld vrijwilligers, buurtbewoners, particulieren, goede doelen en organisaties. Belangrijk is dat het gaat om een initiatief of activiteit die bijdraagt aan het welzijn, plezier, geluk of gezondheid van Zwolse senioren, inwoners van 55 jaar en ouder.