ZWOLLE - Een aantal gedetineerden in penitentiaire inrichting (PI) Zwolle heeft dankzij een schilderproject waarbij is samengewerkt met Zwolse studenten een nieuw uitzicht gekregen. Aan de binnenzijde van de gevangenismuur zijn twee kleurrijke schilderwerken van elk achttien meter breed aangebracht. De muurschilderingen zijn gezamenlijk gemaakt door gedetineerden en studenten.


“Je kunt er wel even in ronddwalen”, zo omschrijft de Zwolse studentenpastor Martin Jans het eindresultaat. “De muurschilderingen staan symbool voor het favoriete uitzicht en de verlangens naar uitzicht die gedetineerden met hulp van studenten bedacht hebben.”

Het kunstproject met de toepasselijke naam Uitzicht is een gezamenlijk initiatief van het Studentenpastoraat Zwolle en de Dienst Geestelijke Verzorging van PI Zwolle. Het idee werd voorgelegd aan de gevangenisdirectie en die was meteen enthousiast. Directielid Peter Schelkers: “Vanuit de cellen werd voorheen aangekeken tegen een kale, lege muur. Dankzij dit project is het uitzicht nu een stuk vrolijker en hebben gedetineerden uitzicht op het leven achter de gevangenismuur, waar ze straks na het uitzitten van hun straf weer deel van kunnen uitmaken.”

De studentenpastor vond zowel binnen Windesheim als de kunstacademie ArtEz in Zwolle een aantal studenten bereid om op vrijwillige basis en in eigen tijd een bijdrage te leveren aan het schilderproject. “Ons doel was tweeledig”, vertelt Jans. “We wilden het uitzicht van gedetineerden veranderen en we wilden zorgen voor ontmoeting tussen gedetineerden en studenten. Beide doelen zijn gehaald. Er zijn hele goede gesprekken gevoerd en er is uitstekend met elkaar samengewerkt. Voor beide groepen was dit heel waardevol. Complimenten ook voor het gevangenispersoneel. Zij hebben dit project mede mogelijk gemaakt en prima begeleid. Een ladder of steiger bij de muur is natuurlijk niet gebruikelijk binnen een gevangenis.”

Inmiddels zijn de muurschilderingen gereed, maar daar heeft heel wat werk ingezeten. Jans: “Het project is gestart met twee workshops onder leiding van de kunstenaars Miranda Blaak en Johan Steller, waarbij gedetineerden en studenten hun favoriete uitzicht mochten tekenen. Tijdens de workshops zijn de ideeën uitgewerkt tot een gezamenlijk ontwerp voor de gevangenismuur. Vervolgens is er op vijf zaterdagen met veel enthousiasme geschilderd door de deelnemers. Het resultaat mag er zijn. Samen hebben we gezorgd voor een nieuw uitzicht voor de gedetineerden.”