ZWOLLE - Op 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Net als voorgaande jaren organiseert Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!) ook dit jaar in november de Maand van de Mantelzorg. Samen met diverse ondernemers in de stad is een programma opgezet om Zwolse mantelzorgers te waarderen. Tussen de bijna 30 opties zitten inspirerende en ontspannen activiteiten, maar ook mooie attenties van lokale bedrijven. Vanaf maandag 3 oktober om 19.00 uur kunnen Zwolse mantelzorgers zich aanmelden voor de Maand van de Mantelzorg.

Waardering en erkenning zorgen ervoor dat mantelzorgers het langer volhouden én dat ze eerder de weg weten te vinden naar ondersteuning. Lex verleent mantelzorg aan haar zoon Lasse. Hij kreeg op zijn 8e de diagnose Asperger en ADD. 'Het is niet altijd makkelijk, er zijn allerlei regeldingen. Maar toch is het fijn dat ik dit kan doen voor mijn zoon. Mantelzorgen vraagt energie. Het is fijn als anderen dat zien en waarderen.'

Maand van de Mantelzorg

In het programma zitten ontspannende activiteiten voor jong en oud, maar ook informatieve en inspirerende sessies over bijvoorbeeld PGB en omgaan met dementie. Ook lokale ondernemingen doen mee en zetten mantelzorgers in het zonnetje met bijvoorbeeld een bloemcadeau, museumbezoek, avondje uit of lekkere verwennerij. De Maand van de Mantelzorg is een uniek concept dat alleen in Zwolle op deze manier wordt georganiseerd. 'Ieder jaar streven we ernaar een divers programma voor mantelzorgers neer te zetten dat past bij hun behoeften op dat moment,' aldus Rosa Kreiter, consulent bij Steunpunt Mantelzorg. 'Na de coronatijd kunnen we deze editie eindelijk weer focussen op ontmoeting, iets wat door mantelzorgers erg is gemist. Zo vind je in het programma bijvoorbeeld een theatervoorstelling, yoga en een muziekworkshop. Ook zijn er activiteiten voor jonge mantelzorgers, zoals een striptekenworkshop.' Aanmelden is mogelijk vanaf maandag 3 oktober 19.00 uur via www.zwolledoet.nl/maand-mantelzorg.

Ben ik mantelzorger?

Mantelzorgers zorgen langdurig en intensief voor iemand die hen lief is, zoals hun partner of kind, vader of moeder, vriend of vriendin, kennis of buur. 'Dit gaat verder dan de gebruikelijke hulp of een klusje', vertelt Rosa. 'Het is zorg voor iemand die bijvoorbeeld dementie, een chronische ziekte of een psychische of lichamelijke beperking heeft. Ze helpen hun naaste met de persoonlijke verzorging, gaan mee naar doktersbezoeken en regelen allerlei administratieve taken. Het zorgen voor, maar ook het zorgen maken om de ander, vraagt energie. Wij helpen mantelzorgers om ook goed voor zichzelf te zorgen, om hun accu weer op te laden. Dat doen we het hele jaar door samen met o.a. de gemeente Zwolle, maar in de Maand van de Mantelzorg even extra.'

Info over mantelzorg

Mensen die meer informatie willen over mantelzorg of op zoek zijn naar ondersteuning of advies, kunnen bellen naar 038 422 5200 of kijken op www.zwolledoet.nl/mantelzorg.