ZWOLLE - Je dromen achternagaan, dat wil toch iedereen? De 24-jarige Kyra gaat ervoor. Dit jaar maakt ze de grote stap: van een baan in het onderwijs naar volledig als zelfstandig trouwfotograaf aan de slag.

Van juf naar fotograaf
25% van de jonge leraren verlaat het onderwijs binnen 5 jaar. Zo ook de ambitieuze Kyra die, ondanks dat ze plezier heeft in haar werk voor de klas, er op de lange termijn geen toekomst in ziet. Zonde, want klassen zitten overvol en het lerarentekort blijft aanhouden. Toch kiest Kyra ervoor om niet meer voor de klas te staan. Voelt ze zich daar niet schuldig over?

'Wel een beetje; ik voel ook het lerarentekort. Maar het zou niet eerlijk tegenover mezelf zijn om niet mijn passie achterna te gaan. Als ik voor het onderwijs kies, dan wil ik mijzelf daar 100% voor kunnen geven. Dat lukt nu niet, met de andere ambities die ik heb.'

De spontane uitbarstingen en kinderlogica van groep 4/5/6 gaat Kyra het het meeste missen. Een stukje bijdragen aan de ontwikkeling van een leerling is en blijft iets moois. Daar tegenover staat wel de enorme administratieve last voor iedere individuele leerling. 'Aan een leuke werkvorm voorbereiden kom je bijna niet meer toe. Fotografie geeft me veel meer energie; de waarde die ik een bruidspaar meegeef in de vorm van herinneringen voor het leven is zo groot. Een dankbaar bruidspaar dat hun foto's voor het eerst ziet, geeft me echt een kick.'

De kennis en ervaring die ze als leerkracht opdeed, gooit Kyra niet weg. Integendeel; ze gebruikt haar lesbevoegdheid om in workshops en coaching haar kennis en ervaring te delen. Zo neemt ze haar liefde voor het onderwijs toch een beetje mee in haar bedrijf.

Kyra's fotografie
Kyra's verhaal begint op vakantie met een compact camera. Ze had meteen veel plezier in fotografie, en een paar jaar later kreeg ze haar eerste spiegelreflexcamera voor haar verjaardag. 'Die was van een vrachtwagenchauffeur geweest; ik moest eerst alle foto's van vrachtwagens nog verwijderen' verteld Kyra lachend. De passie voor fotografie groeide, ze werd steeds vaker gevraagd om foto's te maken en op haar 18e fotografeerde ze haar eerste bruiloft.

Als studie koos ze toch voor de pabo: vanwege de baangarantie, geeft ze toe. Het was dan ook een pittige combinatie om haar studie te combineren met haar groeiende bedrijf.

Kyra is al 10 jaar bezig met fotografie en heeft al verschillende awards gewonnen voor haar (trouw)foto's; de Master Awards, de Wedisson en de Wedwar. Ze heeft zelfs haar vader geïnspireerd om zijn eigen bedrijf te starten. Wat haar stijl kenmerkt zijn spontane en vooral kleurrijke foto's. 'Ik ga niet mee met de trends, maar kies voor mijn eigen authentieke stijl' laat Kyra weten. 'Niet alleen geposeerde plaatjes, maar juist een spontane lach of een emotioneel moment maken je trouwfoto's compleet. Zo'n bijzondere dag vastleggen voor een stel, daar word ik echt gelukkig van.'

Bekijk meer van Kyra's werk op www.kyrasfocus.nl