ZWOLLE - De kerntaak van penitentiaire inrichting (PI) Zwolle is het opsluiten en re-integreren van mannen en vrouwen in verschillende regimes, maar de gevangenis heeft ook oog voor andere zaken. Zo heeft de bajes sinds deze week twee bijenvolken en is er eerder deze zomer al een insectenhotel geplaatst. Deze initiatieven passen in het streven van PI Zwolle om te vergroenen. Gedetineerden steken zelf ook de handen uit de mouwen in het kader van duurzaamheid.
Voor het houden van honingbijen heeft de penitentiaire inrichting de handen ineengeslagen met imkerij Let it Bee in Zwolle. “Langs de gevangenismuur hebben we twee bijenkasten geplaatst met op dit moment samen zo’n 40.000 bijen. Dit aantal groeit komende zomer naar circa 120.000 bijen”, vertelt hoofd Arbeid Raymond van Oers van PI Zwolle. “Twee gevangenismedewerkers hebben een opleiding gevolgd en meegelopen met een imker om de kneepjes van het vak te leren. De bijenvolken hebben een plekje gekregen buiten de gevangenismuur, maar wel achter het hoge hek. Een locatie dus waar de bijen veilig en ongestoord hun honing kunnen maken.”
Gedetineerden gaan eveneens een rol spelen bij het bijenhouden. “Uiteraard komen ze niet buiten de gevangenismuur”, benadrukt Van Oers. “Maar in één van de arbeidszalen van onze inrichting kunnen ze wel aan de slag om potten met honing te vullen, onderhoud uit te voeren op de kasten of bijenwaskaarsen te maken. Wanneer we voldoende ervaring hebben, kunnen we in de toekomst mogelijk ook binnen de gevangenismuren een bijenvolk huisvesten en gedetineerden opleiden tot imker.”
De honingbijen zijn niet de enige nieuwe ‘bewoners’ van PI Zwolle, ook andere insecten zijn welkom. Van Oers: “We hebben een aantal erg handige gedetineerden die van afvalhout insectenhotels hebben gemaakt. Eén van deze insectenhotels heeft een plek gekregen direct naast de buitenmuur. Daar zijn we bovendien druk bezig met het aanleggen van een wilde bloementuin om het wat saaie buitenaanzicht van alleen een kale muur wat te verfraaien. Door ruimte te maken voor insecten, versterken we de bloei van de bloemen. Dat heeft weer de nodige voordelen voor de biodiversiteit.”
Van Oers vindt het belangrijk om als penitentiaire inrichting oog te hebben voor duurzaamheid en vergroening. “Die boodschap willen we onze gedetineerden ook meegeven. We hebben bijvoorbeeld verschillende moestuinen waar gedetineerden leren om verantwoord om te gaan met de natuur. Ze verbouwen hier groenten, vruchten en kruiden die gebruikt kunnen worden tijdens het koken en bereiden van maaltijden.”