ZWOLLE - ‘Eerst kennismaken, dan pas solliciteren’, is de slogan voor twee wervingsdagen die penitentiaire inrichting (PI) Zwolle houdt op zaterdag 24 juni en zaterdag 23 september. De Zwolse gevangenis heeft ruim veertig vacatures. Om potentiële nieuwe medewerkers te laten zien wat het werk inhoudt, hoe de werkplek eruitziet, de sfeer is, het veilig wordt gehouden en hoe gedetineerden de dag doorbrengen, is er een twee uur durende kennismaking voor belangstellenden.

“Het is geen open dag voor nieuwsgierigen die een kijkje binnen de gevangenismuren willen nemen”, benadrukt Lex Kosters, namens PI Zwolle organisator van de wervingsdag. “Belangstellenden moeten zich vooraf aanmelden via www.werkenbijdepizwolle.nl en ook alvast aangeven voor welke vacature ze interesse hebben. Tijdens de wervingsdag krijgen ze de benodigde informatie over die functie te horen en kunnen ze vragen stellen om te bepalen of ze bij ons aan de slag willen.”

Hij vervolgt: “Traditioneel gezien is het vaak zo dat iemand solliciteert en zijn nieuwe werkomgeving pas ervaart op zijn eerste werkdag. Dat draaien wij dus om. Geïnteresseerden kunnen eerst vrijblijvend bij ons op bezoek komen om zich een goed beeld te vormen van onze inrichting. Vinden ze het interessant en past het bij hun, dan kunnen ze vervolgens solliciteren.”

Net als veel andere organisaties heeft PI Zwolle last van de krapte op de arbeidsmarkt. Personeel groeit intern door naar andere functies, vindt een werkplek elders of gaat met pensioen. “Daar komt nog bij dat wij extra personeel nodig hebben binnen ons penitentiair psychiatrisch centrum (PPC)”, vertelt Kosters. “Zwolle is één van de vier penitentiaire inrichtingen in ons land met een PPC. Hier zitten gedetineerden die psychiatrische zorg nodig hebben. We noemen ze dan ook patiënten. Ze worden gediagnosticeerd, gestabiliseerd en gemotiveerd tot een verdere behandeling indien nodig.”

In PI Zwolle is plek voor zo’n vierhonderd gedetineerden, verdeeld over verschillende regimes. Na een recente uitbreiding zijn er in het penitentiair psychiatrisch centrum honderdvijftig plekken voor mannen en vrouwen. “Waar we ook mee te maken hebben is dat deze doelgroep complexer en zwaarder is geworden. We hebben nu meer zogenoemde high care plekken dan eerder”, legt Kosters uit. “Dat betekent dat er meer personeel nodig is om deze patiënten zorg te kunnen bieden, maar ook om het veilig te houden voor iedereen.”

Zo is PI Zwolle bijvoorbeeld op zoek naar vijftien zorg en behandel inrichtingswerkers en zijn er eveneens vijftien vacatures voor complexbeveiliger. “Op de website via www.werkenbijdepizwolle.nl staan informatiefilmpjes die een goed beeld geven van de inhoud van de verschillende functies. Mensen die geïnteresseerd en (mogelijk) geschikt zijn, hoeven natuurlijk niet te wachten tot de wervingsdagen op 24 juni en 23 september, maar kunnen ook direct solliciteren”, besluit Kosters.