ZWOLLE - Het Isala in Zwolle en Meppel zoekt mensen met diabetes en tintelingen of pijn in hun voeten voor een onderzoek waar we kijken naar de beste behandeling van deze klachten. De studie is in volle gang en de helft van het aantal deelnemers is bereikt, maar u kunt zich nog steeds aanmelden.

In het onderzoek – de zogeheten DECO-studie – onderzoekt het Isala samen met het UMC Utrecht samen en 10 andere ziekenhuizen welke behandeling voor zenuwbeknelling in de voet het meeste effect heeft. In dit onderzoek krijgt de helft van de patiënten een operatie, de andere helft (de controlegroep) krijgt de standaardbehandeling: frequente voetcontroles en begeleiding in de vorm van voedings- en bewegingsadviezen.

Als gevolg van diabetes, ontwikkelt ongeveer de helft van de diabetespatiënten zenuwschade in onderbenen en voeten. De zenuwschade veroorzaakt pijn, tintelingen, vreemde sensaties en gevoelloosheid. Zenuwschade is een grote kostenpost vanwege de valpartijen, chronische wonden, amputaties en revalidatie die hier het gevolg van zijn. Bij een niet-genezende wond kunnen zelfs meerdere amputaties nodig zijn! Het is van belang dat patiënten met diabetes regelmatig controles van de voeten krijgen. Zo kan bij zenuwschade tijdig worden ingegrepen en kan erger worden voorkomen.

Het doel van het onderzoek is de klachten aan de voeten te verminderen en hiermee de kwaliteit van leven voor deze kwetsbare groep patiënten te verbeteren en complicaties te voorkomen. Herkent u zich in deze klachten? Op www.lastvanmijnvoeten.nl staat er meer informatie over de DECO-studie. Meld u zich bij interesse aan via decostudie@umcutrecht.nl.