ZWOLLE - Met een gongslag is afgelopen vrijdag in Academiehuis Grote Kerk de ideeënwedstrijd “Breng de Toren Terug, jouw idee in 100 dagen” van start gegaan. Een wedstrijd naar aanleiding van het Hanzejaar, om de verloren toren van de Grote of St. Michaels kerk in het hart van de stad weer terug te brengen, 340 jaar na het instorten. Van 22 september tot eind van het jaar krijgen alle inwoners van Zwolle en daarbuiten 100 dagen om hun idee uit te werken voor een nieuwe landmark voor de stad. En in de eerste week van 2024 in te leveren bij Academiehuis Grote Kerk.


Belangstellenden kunnen een kijkje nemen op de website academiehuis.nl/toren. De allereerste inzending is al binnen!

Tijdens Toren Startdag afgelopen vrijdag kwamen allerlei Zwolse organisaties vanuit onderwijs, cultuur, kunst en architectuur, bij elkaar voor uitleg over de wedstrijd. Zij kregen de primeur van de filmpremière "Opgraving van de Toren" van stadsarcheoloog Michael Klomp, over de opgravingen van de resten van de verloren toren, bij de Grote Kerk. Daarna kreeg Iskandar Bwefar, initiatiefnemer van het eerste uur, het woord.

Iskander startte bijna 10 jaar geleden al een initiatief om de toren terug te brengen. Hij zit nu in Rotterdam maar is nog steeds hartstochtelijk pleitbezorger van een nieuw landmark voor de stad en ziet het instorten van de ooit hoogste toren van Nederland als een unieke kans hiervoor. Henk Snel, stedenbouwkundige en verhalenverteller, inspireerde daarna de zaal over de verbinding tussen het Engelenpad en onze ambitie om de toren te herstellen, in welke vorm dan ook.

Drie festivals

Naast de publieke start op 22 september organiseert het Torenberaad, als initiatiefnemers van deze ideeënwedstrijd drie Torenfestivaldagen in het Academiehuis. Deze Torenfestivals hebben verschillende invalshoeken. De eerste is op 24 oktober en staat in het teken van Bouwkunst en Architectuur. Daarna zijn er festivaldagen in november en december, die gevuld worden met Poëzie, Verhalen en Muzikale verbeelding, en in december met Design, ICT en (Licht)kunst.

De details worden nog uitgewerkt en de verwachting is dat tal van Zwolse organisaties hier invulling aan willen geven. Zo organiseert op 24 oktober het Zwolse Architectuur Podium (ZAP) lezingen en architectuurwandelingen door de stad.

"Breng De Toren Terug! Jouw idee in 100 dagen", is een ideeënwedstrijd voor iedereen met een hart voor Zwolle. Unieke ideeën over hoe we de toren kunnen terugbrengen zijn welkom via academiehuis.nl/toren.