ZWOLLE - Op vrijdagmiddag 13 oktober is het zo ver, de Smart Energy Hub (SEH) regio Zwolle Noord wordt in gebruik genomen. Vanaf dat moment kan op bedrijventerrein Hessenpoort een eerste cluster van drie bedrijven efficiënter hun eigen energie opwekken, het verbruik op elkaar afstemmen en zo de netcapaciteit beter benutten. Naast het feit dat de hub bijdraagt aan de verduurzaming van bedrijven(terreinen), draagt het dus ook bij aan het ontlasten van het overvolle elektriciteitsnet.


Het project in Zwolle is één van de kopgroep projecten in Nederland en zelfs de eerste SEH die op deze manier gaat werken. De hub kan namelijk 'realtime' verbruik en opwek meten en dit op elkaar afstemmen via een balanceringsplatform. Hierdoor kan meer duurzame opwek aan het stroomnet worden geleverd en worden vraag, aanbod en opslag van stroom beter op elkaar afgestemd. Om de start mogelijk te maken hebben de bedrijven Tiem, Axxor en Zehnder een pilot samenwerkingsovereenkomst voor netcapaciteit met netbeheerder Enexis gesloten

De betrokken partijen - Energie Coöperatie Hessenpoort, gemeente Zwolle, Enexis en provincie Overijssel - maken van de opening op 13 oktober een feestelijk moment. Het is het startpunt voor de beoogde uitrol op het hele bedrijventerrein Hessenpoort en daarbuiten.