In het kader van 200 jaar Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en met het doel om een breder publiek, vooral jongeren, aan te spreken, heeft de (KNRM) samengewerkt met online videomaker en presentator Govert Sweep (25). Sweep is momenteel bezig met de KNRM-opleiding tot redder, waarvan de avonturen worden vastgelegd in een vierdelige serie die vanaf vandaag te zien is op zijn populaire YouTube-kanaal.

"Bij de Koninklijke Landmacht heb ik al ervaren hoe geweldig zoiets is.Het avontuur, de actie, maar ook de diepgang en het echt ervaren van het vak van een redder spreken me enorm aan", aldus Govert. "Ik houd ervan me volledig onder te dompelen in de wereld die ik onderzoek, en dat geldt zeker voor de KNRM. Om deel te nemen aan reddingsacties, en dat is precies wat ik wil, moet ik de juiste opleidingen en trainingen volgen, zoals een echte vrijwilliger."


Govert heeft de eerste oefeningen al voltooid. Dit is de Helicopter Underwater Escape Training (HUET) met de redders van KNRM Dordrecht, het als drenkeling uit het water worden gered bij KNRM Huizen en een medische evacuatie waarbij hij op een vrachtschip via een touwladder een brancard met patiënt naar beneden moest hijsen bij KNRM Hoek van Holland. Daarnaast heeft hij al een EHBO- en reanimatiecursus achter de rug, heeft hij zijn vaarbewijzen gehaald en is sport medisch gekeurd. Hij prijst de toewijding van de KNRM-vrijwilligers, en merkt op: "Er zit een bepaald vuur in ze, ze houden van actie en zijn maatschappelijk betrokken. Bij een reddingsactie kun je concreet iets doen voor een ander en dat zorgt voor voldoening."

Met zijn camera bezoekt Govert de komende tijd verschillende reddingstations en neemt hij deel aan acties. Naast het vastleggen van spectaculaire reddingsoperaties, voert hij persoonlijke gesprekken met de redders en interviewt hij ook slachtoffers die door de KNRM zijn gered.

Directeur KNRM, Jacob Tas: "Geweldig hoe Govert op ontdekkingsreis door de jarige KNRM gaat. Zijn verwondering laat je met andere ogen naar het werk van onze redders kijken. Aan het einde van de serie is de KNRM met Govert ook een échte redder rijker! En zo betrekken we een nieuwe generatie bij het werk van de KNRM: dat is belangrijk om ook de komende 200 jaar veilige wateren te houden.

Over Govert Sweep

Govert Sweep, met zijn indrukwekkende online aanwezigheid van 475.000 abonnees en meer dan 83 miljoen views, staat bekend om zijn avontuurlijke reizen over de hele wereld. Zijn nieuwste serie belicht zijn reis naar de wereld van de KNRM en de uitdagingen die hij tegenkomt tijdens zijn opleiding tot redder.

Over 200 jaar KNRM

Het jubileumjaar wordt gebruikt om meer bekendheid te geven aan het werk van de KNRM in al haar facetten. "Van de Search and Rescue (SAR) op 45 reddingstations, de kusthulpverlening, de strandbewaking op de Friese Waddeneilanden door onze lifeguards en de wereldwijde medische adviezen aan zeevarenden door onze Radio Medische Dienst. Als meer Nederlanders donateur worden of op andere manieren het reddingswerk steunen, kan de KNRM ook in de toekomst mensen en dieren in nood blijven helpen en redden. Zo blijven we ook de komende 200 jaar, op een veilige manier, het land van water", aldus Jacob Tas, directeur van de KNRM. Meer informatie op www.KNRM.nl