ZWOLLE - Op het terrein van de voormalige veehallen en de huidige IJsselhallen komt de Nieuwe Veemarkt, de nieuwste stadsbuurt van Zwolle. Het Zwolse college van burgemeester en wethouders heeft op donderdag 5 oktober 2023 het Ruimtelijk Ontwikkelplan Nieuwe Veemarkt vastgesteld. Later in het najaar neemt de gemeenteraad over het ontwikkelplan een besluit. De Nieuwe Veemarkt voegt een nieuwe buurt toe aan de Kamperpoort én aan de stad. In totaal komen er ongeveer 750 woningen waarvan 50 procent in het betaalbare segment. Het aanbod van deze woningen is divers. Het plan geeft daarnaast ruimte en mogelijkheden voor experimentele en vernieuwende woonvormen. Naast woningen komen er voorzieningen en werkfuncties die passen bij de nieuwe stadsbuurt en de omgeving. De gemeente wil de Nieuwe Veemarkt samen met marktpartijen en toekomstige bewoners de komende jaren ontwikkelen.


Wonen in de Nieuwe Veemarkt betekent wonen op een plek met verhalen. Het was vroeger de plek waar iedereen uit de regio samenkwam voor ontmoeting en handel op de veemarkt. Nu verandert deze plek in een karakteristieke stadsbuurt met gemengde bouwblokken. Midden in de buurt ligt een park en loopt een watergang. In de buurt is ruimte om door te groeien: van de eerste koopwoning voor een starter tot een woning voor Zwollenaren die de eerdere bloeitijd van de Veemarkt nog hebben meegemaakt.

Dé plek voor bewoners en de stad
De Nieuwe Veemarkt ligt centraal in Zwolle, op 5 minuten fietsen van de binnenstad, het station en dichtbij de A28. Dit maakt dat de stadsbuurt niet alleen dé plek is voor de eigen bewoners, maar ook voor andere Zwollenaren. Met de ontwikkeling wil de gemeente ervoor zorgen dat de Nieuwe Veemarkt weer de allure krijgt van vroeger: een eigenzinnige, kleurrijke, ondernemende wijk.

Wethouder Gerdien Rots: “Deze plek draagt herinneringen van generaties Zwollenaren in zich. Herinneringen die we met trots en zorgvuldigheid willen laten voortleven in een nieuwe buurt in de Kamperpoort. Het was ooit de poort tot onze stad, waar mensen samenkwamen voor handel en ontmoeting. Dat vormt de inspiratiebron van waaruit we aan de toekomst voor het gebied werken. Ik ben dan ook blij dat we een volgende stap kunnen zetten in de ontwikkeling van dit gebied met een plan dat tot stand is gekomen dankzij de grote betrokkenheid van buurtbewoners, Zwollenaren en betrokken partijen”.

Natuur en natuurinclusief bouwen
Waar eens de koeien verhandeld werden, komt nu een park. Het wordt een groene plek met ruimte om te spelen en te bewegen, om te zitten en te zonnen, om te praten en tot rust te komen. Ook is er ruimte voor kleinschaliger groen tussen de bouwblokken. Bij de Rieteweg blijven de bestaande bomen staan en langs de Veemarkt komen ook bomen. Het groen ziet er niet alleen mooi uit. Het draagt ook bij aan klimaatadaptatie, gezondheid en het vergroten van de biodiversiteit. Alle gebouwen wil de gemeente zoveel mogelijk natuurinclusief bouwen, zodat er ook dieren als vleermuizen en huismussen komen wonen. Er worden planten gekozen die zoveel mogelijk bijdragen aan een goede omgeving voor insecten en andere dieren, en waarvan mensen ook kunnen genieten.De Nieuwe Veemarkt is daarnaast de plek waar de gemeente het gebruik van biobased materialen wil stimuleren. Het bouwen met hout en andere materialen die groeien, is een duurzaam alternatief voor materialen die veel CO2 uitstoten.

Mobiliteitshubs
Er worden twee mobiliteitshubs in de Nieuwe Veemarkt gerealiseerd waar bewoners en bezoekers hun auto kunnen parkeren, pakketjes kunnen laten bezorgen en deelauto’s en -fietsen kunnen lenen. Eén in het oosten van het plangebied, aan de zijde van de binnenstad van ruim 200 parkeerplaatsen en één in het westen, langs de A28.

Naast deze twee mobiliteitshubs komen er ongeveer 525 parkeerplaatsen in parkeervoorzieningen in de verschillende bouwblokken die voor ook bewoners en bezoekers toegankelijk zijn.

Circulaire sloop IJsselhallen
De gemeente bereidt op dit moment de circulaire sloop van de IJsselhallen voor. Later in het najaar gaat de gemeente in gesprek met de bewoners en ondernemers van de Kamperpoort en belangstellenden over de sloopactiviteiten, de planning en wat deze voor de omgeving betekent.

Het Ruimtelijk Ontwikkelplan Nieuwe Veemarkt leest u hier