ZWOLLE - Op woensdag 4 mei vindt de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats bij het monument aan Ter Pelkwijkpark. Donderdag 5 mei wordt de vrijheid gevierd met het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden en het dance-event Dance4Liberation op de Wythmenerplas. Deze activiteiten hebben gevolgen voor het verkeer.


Dodenherdenking op woensdag 4 mei

Deelnemers aan de Stille Omgang verzamelen zich vanaf 19.00 uur bij de Spinhuisbredehoek. Om 19.15 uur is het vertrek en gaat de tocht langs het voormalig Huis van Bewaring, Menno van Coehoornsingel, Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat langs de synagoge, Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

Op de route van de Stille Omgang wordt het verkeer opgehouden.

Om de herdenking vanaf 19.45 uur in alle rust te laten verlopen, wordt de omgeving van het Ter Pelkwijkpark afgezet. Deze afsluiting vindt plaats in het gedeelte van de Wilhelminasingel - Ter Pelkwijkstraat - Kerkstraat tussen 19.15 - 21.00 uur en geldt voor al het verkeer. Hierdoor is ook de rijroute Ter Pelkwijkstraat, Gasthuisplein, Nieuwe Markt en Sassenstraat niet mogelijk.

De bushaltes aan de Wilhelminasingel en Kerkstraat vallen uit tot en met 5 mei. Alternatieve uit- en opstapplaatsen bevinden zich aan Katwolderplein en bij winkelcentrum Diezerpoort.

Bevrijdingsdag op donderdag 5 mei

Om de vele bezoekers aan het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden en de binnenstad een veilig verblijf te bieden, wordt de omgeving van beide locaties en de looproute van en naar beide locaties afgesloten voor het verkeer.

Op 4 mei starten de wegafsluitingen in de omgeving van Park de Wezenlanden om 8.00 uur en eindigen op 6 mei in de loop van de dag. Op de looproute vanaf het station naar de binnenstad en Park de Wezenlanden kan het verkeer beperkte hinder ondervinden.

In de binnenstad zijn winkels, bedrijven, horeca en musea e.d. open binnen de reguliere tijden.

Op- en afbouw

Voorafgaand aan 5 mei vinden er vanaf 28 april opbouwactiviteiten plaats in en rondom het park de Wezenlanden. Opruimen duurt t/m 11 mei. In deze tijd kan er een mate van verkeersoverlast zijn en gelden op bepaalde locaties snelheidsbeperkingen.

Programma

Het programma van het Bevrijdingsfestival in Park De Wezenlanden is te vinden op www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl. Het programma in de binnenstad is te vinden op www.hesz.nl.

Verkeersmaatregelen in de periode 4 tot en met 6 mei

Op dinsdag 4 mei gaan de eerste wegafsluiting in. De wegafsluitingen zijn globaal als volgt:

  • Woensdag 4 mei vanaf 8.00 uur tot en met 6 mei 18.00 uur: Weth. Alferinkweg
  • Donderdag 5 mei vanaf 8.00 uur tot en met 6 mei 01.00 uur: Groot Wezenland en Schuurmanstraat.
  • Donderdag 5 mei vanaf 8.00 uur tot en met 6 mei 08.00 uur: Luttenbergstraat.

Op 5 mei is een autoluw gebied ingesteld voor de omgeving van het Wezenlandenpark en op de looproute van station naar het park. Hierdoor is een aantal straten in Assendorp en de Stationsbuurt afgesloten voor rijdend verkeer. Het betreft o.a. de Ten Oeverstraat, Grasdorpstraat, Thoden van Velzenstraat, Assendorperdijk en Terborchstraat. Vanaf 17.30 uur worden ook de Bartjensstraat, Van der Laenstraat, Van Karnebeekstraat en Zeven Alleetjes afgesloten..

De afsluitingen worden op 6 mei om 01.00 uur opgeheven.

Reisadvies op donderdag 5 mei

De gemeente adviseert bezoekers om op de fiets en met het openbaar vervoer naar Zwolle te komen. De loopafstand van het station naar de binnenstad en Park de Wezenlanden is minder dan tien minuten. Daarnaast rijden er stadsbussen via de binnenstad. Er bevinden zich haltes aan Katwolderplein en Burgemeester Drijbersingel ter hoogte van winkelcentrum Diezerpoort. In de nabije omgeving van Park de Wezenlanden zijn haltes aan Wipstrikkerallee en Hortensiastraat.

Het busstation en de taxistandplaatsen bevinden zich aan de zuidzijde van het station. Houders van de OV-pas kunnen gebruik maken van de (eenmalige toegang) passagetunnel. De Hoge Spoorbrug en Van Karnebeektunnel bieden tevens de verbinding tussen noordzijde en zuidzijde van het station.

Fietsen

Op diverse locaties in de binnenstad en rondom Park de Wezenlanden zijn fietsenrekken aanwezig voor stalling van fietsen. Bijvoorbeeld op het Grote Kerkplein, Rodetorenplein en aan Schuurmanstraat en Groot Wezenland.

Ook kan er gebruik gemaakt worden van de bewaakte fietsenstallingslocaties gedurende openingstijden. Bekijk het overzicht Bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad.

Parkeren

Parkeren kan op de reguliere parkeerplaatsen van de gemeente Zwolle. Kijk voor een overzicht van alle parkeergelegenheden op www.zwolle.nl/parkeren. Bezoekers kunnen ook gebruik maken van de Parkeerplaats bij de IJsselhallen. Het festivalterrein bevindt zich op zo'n 15 minuten lopen vanaf het parkeerterrein.

Dance-event op Wythmenerplas

Op de locatie Wythmenerplas vindt op 5 mei het dancefestival Dance4Liberation plaats tussen 12.00 en 23.00 uur. Meer informatie over het programma van het dance-event is te vinden op Dance4Liberation 2022.

Voor bezoekers die met het openbaar vervoer komen, worden er pendelbussen ingezet. Vanwege het te verwachten verkeersaanbod dient het overige verkeer, met name tijdens de avondspits, rekening te houden met extra reistijd in de omgeving Ceintuurbaan – Oldeneelallee – Zalnéweg.

Tussen 21.00 en 01.00 uur is een gedeelte van de Oldeneelallee afgesloten voor het parkeren van pendelbussen. Dit betreft het gedeelte tussen Marsweg en Gerenweg/Nipkowstraat op de rijrichting naar Ceintuurbaan/N35. Verkeer wordt omgeleid via Marsweg – Gerenweg. De tegenovergestelde rijrichting (naar IJsselallee) blijft beschikbaar.

Oosterlaan

De Oosterlaan ligt dicht bij de voorzijde van het station en maakt onderdeel uit van de Spoorzone. In verband met herinrichtingswerkzaamheden Oosterlaan in de periode 7 april t/m medio juli 2022 is er een omleidingsroute ingesteld. De omleidingsroute gaat via Wethouder Alferinkweg, welke in de periode 4 t/m 6 mei niet mogelijk is.

Beschikbare omleidingsroutes zijn o.a. via IJsselallee, Ceintuurbaan en Wipstrikkerallee. Bebording geeft de omleidingsroutes aan.

Meer informatie over de herinrichtingswerkzaamheden Oosterlaan en Westerlaan is te lezen op Vernieuwen Oosterlaan en Westerlaan.

Meer informatie over wegwerkzaamheden en de bereikbaarheid staat op www.zwolle.nl/bereikbaarheid.