ZWOLLE - Op 17 september start aannemer Koninklijke Woudenberg met de renovatie van het stationsgebouw in Zwolle. De voorbereidende werkzaamheden daarvoor zijn inmiddels in gang gezet. Het komende jaar wordt de stationshal verbouwd tot een ‘Kamer van de stad’. Het gebouw wordt eerst intern gestript, de gevel wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke staat en de technische installaties worden vernieuwd. Tot slot wordt het gebouw gereed gemaakt voor horeca en overige huurders.

Rijksmonument

Het stationsgebouw wordt een ruimte met winkels en horeca en de OV-service winkel. De stationshal wordt omgevormd tot een ‘Kamer van de stad’. Een plek waar bezoekers op een prettige manier kunnen wachten op de trein, kunnen werken of mensen ontmoeten. Het gebouw is een rijksmonument. De architect (Van Ruland) heeft daar met zijn ontwerp goed rekening mee gehouden. De gevel aan het Stationsplein en het perron, die nu grotendeels gesloten is, wordt meer open door ramen te vervangen door dubbele deuren. Daardoor ontstaat een mooie transparante doorkijk naar de centrumzijde van het station maar blijft het monumentale karakter van het gebouw intact.

Uiteraard wordt er rekening mee gehouden dat reizigers zo min mogelijk hinder hebben van de verbouwing. Gedurende de werkzaamheden blijven de bestaande winkels gewoon open, zij verhuizen zodra de nieuwe winkelruimte klaar is. Naar verwachting kunnen reizigers en inwoners van Zwolle vanaf volgend jaar zomer genieten van het vernieuwde stationsgebouw.

Station Zwolle ligt in het hart van de Spoorzone. Dicht bij de historische binnenstad en dicht bij de IJssel. Dat maakt de Spoorzone van Zwolle uniek. Het is een strategisch gelegen gebied voor uiteenlopende functies: van cultuur tot onderwijs, van wonen tot kantoren, van zorg tot creatieve broedplaatsen. Gemeente Zwolle, provincie Overijssel, NS en ProRail investeren samen in de toekomst van de Spoorzone. De bouw van het stationsgebouw is onderdeel van de gehele renovatie van het stationsgebied.