ZWOLLE - Begin 2019 is het standbeeld van Thorbecke verplaatst van de voormalige rotonde op het Stationsplein naar het Lübeckplein. Het beeld maakte plaats voor de bouw van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling en de herinrichting van het Stationsplein. Nu de fietsenstalling gerealiseerd is en de herinrichting van het Stationsplein zijn afronding nadert, is de gemeente Zwolle gestart met de voorbereidingen om het beeld weer terug te plaatsen op het Stationsplein.


Thorbecke komt op Stationsplein terug
Het standbeeld van Thorbecke staat op een twee meter lange betonnen sokkel met natuursteen die maar liefst zeshonderd kilo weegt. Afgelopen woensdag 21 april werd het beeld van de sokkel gescheiden. Het beeld van Thorbecke ging vervolgens naar de werkplaats van Binder Art Services buiten Zwolle. En de sokkel is alvast naar de definitieve plek verhuisd. Op donderdag 22 april zorgde aannemer NTP voor het weghalen en verplaatsen van de sokkel van het Lübeckplein naar het werkterrein van aannemer Boskalis. Vervolgens plaatste Boskalis de sokkel op de definitieve plek van het beeld op het Stationsplein. Dat is ter hoogte van de hoofdingang van het stationsgebouw en de nieuwe vijver. Het standbeeld van Thorbecke wordt waarschijnlijk in september 2021 op de sokkel teruggeplaatst.

Herinrichting Stationsplein en Stationsweg
Sinds begin 2019 werkt de gemeente Zwolle met haar partners in de Spoorzone aan de realisatie van een nieuwe ondergrondse fietsenstalling en een nieuwe gastvrije stadsentree met veel groen op het Stationsplein en de Stationsweg. De nieuwe fietsenstalling is begin maart dit jaar officieel geopend. De komende weken wordt het laatste deel van de Stationsweg tot aan de kruising met de Burgemeester van Roijensingel en Van Nagellstraat heringericht. Naar verwachting is de Stationsweg in juni helemaal klaar. Op het Stationsplein wordt op dit moment het bewateringsysteem onder het plein geplaatst, groenvakken aangelegd en de vijver gebouwd. Het werk aan het Stationsplein duurt tot en met de zomer van 2021. Meer informatie staat op zwolle.nl/stationspleinnoord.