ZWOLLE - Op maandag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, opent wethouder Arjan Spaans een nieuw laadplein voor elektrische auto’s op de Turfmarkt.

De 24 nieuwe laadplekken zorgen ervoor dat bewoners en bezoekers met een elektrische auto nu ook in de binnenstad makkelijk en snel kunnen laden. Met dit laadplein wordt Zwolle weer een stukje fijner, gezonder en groener.

Groen, gezond, gastvrij

Wethouder Arjan Spaans: “De 24 nieuwe laadplekken zorgen ervoor dat bezitters van elektrische auto’s, zowel bewoners als bezoekers van de binnenstad van Zwolle, nog meer mogelijkheden krijgen om hun auto op te laden. Dat betekent een afname van het gebruik van fossiele brandstoffen in het centrum."

"Daarmee zet Zwolle weer een stapje richting een energieneutrale stad. Ook maken we met de laadpalen de stad een stukje leefbaarder. Minder benzine en dieselauto’s in het centrum zorgen voor minder geluidsoverlast en een schonere lucht. Wel zo fijn in dit drukke centrumgebied. En richting bewoners en bezoekers met elektrische auto’s voegen we een stukje gastvrijheid toe. Kunnen parkeren dichtbij de woning, winkels en uitgaansleven is altijd prettig.”

Dekkend netwerk

Het aanbieden van extra openbare laadplekken in de stad heeft ook een praktische kant. We zien dat steeds meer Zwollenaren elektrisch rijden. Een goede ontwikkeling natuurlijk. Alleen heeft niet iedereen een eigen oprit waar een laadpaal kan staan.

Daarom plaatsen we als gemeente op eigen initiatief, maar ook op aanvraag, steeds meer openbare laadpalen. We letten erop dat de laadpalen goed verspreid zijn over de stad. En inmiddels hebben we al bijna een dekkend netwerk. Best bijzonder in vergelijking met andere steden.

Turfmarkt goede locatie

Er is niet toevallig voor de Turfmarkt gekozen voor dit nieuwe laadplein. Daar zijn verschillende redenen voor. Direct rondom de grotere parkeerterreinen wonen vaak relatief weinig mensen, waardoor er maar weinig aanvragen worden gedaan voor laadpalen. Bezoekers van onze stad die juist vaak gebruik maken van deze grotere parkeerterreinen kunnen geen aanvraag doen voor een laadpaal. En we streven naar een stad dekkend netwerk.

Daarnaast duurt het soms best een tijdje voordat een elektrische auto voldoende of volledig opgeladen is. En lang niet overal in het centrum mag je daarvoor lang genoeg parkeren. Op de Turfmarkt kan dit wel. Bovendien is op de Turfmarkt meer dan voldoende parkeerplek. Het aantal parkeerplaatsen hoeft dan ook niet te worden uitgebreid, het terrein wordt wel anders ingericht. Hierdoor blijft er ook voldoende ruimte voor auto-eigenaren die nog niet elektrisch rijden.

Slim laden

Op de Turfmarkt worden 6 laadpalen geplaatst met in totaal 24 laadpunten. Bijzonder is dat alle palen individueel worden aangestuurd. Hierdoor kunnen verschillende laadsnelheden worden aangeboden. En ook wanneer alle palen in gebruik zijn, kan er nog steeds relatief snel worden geladen.

Mocht er in de toekomst verzwaring van het netwerk nodig zijn, dan is het systeem hier klaar voor. Ook toekomstbestendig aan het systeem is dat een auto hier straks niet alleen opgeladen kan worden, maar dat de accu ook stroom kan terugleveren aan het net.

Proeftuin Slimme Laadpleinen

Alle ervaring die op de Turfmarkt met slim laden wordt opgedaan, wordt gedeeld met andere gemeenten en organisaties in Nederland. Zwolle is namelijk één van de gemeenten die deelneemt aan de landelijke Proeftuin Slimme Laadpleinen. Dit programma wordt gesubsidieerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.