ZWOLLE - Een dagje uit, een concert bezoeken of een simpele wandeling. Het zijn een paar voorbeelden die opkomen bij student en vrijwilligster Marit (20) en jongere Lucas (20) als hen wordt gevraagd naar wat zij samen hebben ondernomen. Het afgelopen jaar deden zij samen mee aan het programma Jongerenmaatjes Match van Humanitas Zwolle. Jongeren worden in dit programma gekoppeld aan een vrijwilliger of student in opleiding.

In het traject van één jaar spreken het maatje en de jongere één keer in de week af en ondersteunt het maatje de jongere waar nodig. Het traject voor Marit en Lucas zit erop, maar zij maken speciaal voor de Week tegen eenzaamheid graag van de gelegenheid gebruik om elkaar weer eens te zien. Op het programma: gezellig wat drinken en aansluitend een potje glow-in-the-dark-minigolf.

Spontane klik
“Marit is een sportieve meid”, antwoordt Lucas op de vraag waarom het zo goed botert tussen de twee. Marit reageert lacherig. “Ja wat, dat is toch zo?!” reageert Lucas stellig. Aan de interactie tussen de twee is te merken dat er een klik tussen hen is. We zitten aan een tafel van een selfservice restaurant en hebben allemaal wat lekkers te drinken. Lucas drinkt een smoothie en Marit kiest voor een warme chocolademelk. Dat past perfect bij de druilerige middag, het is inmiddels weer gaan regenen. “Gelukkig is het uitje binnen”, zegt Lucas.

Marit was destijds tweedejaars student Pedagogisch Management aan Windesheim toen zij in aanraking kwam met het Jongerenmaatjes Match programma. De studente zocht een stage en kwam in contact met Humanitas Zwolle. “Ik heb Lucas leren kennen in een veilige omgeving, bij hem thuis. Normaal gesproken vindt er vooraf nog een ander soort gesprek plaats. Maar het was erg fijn om elkaar in deze omgeving te leren kennen.” Na een slok van haar chocolademelk vervolgt ze: “ik merkte in de omgang van Lucas dat hij het fijn vond samen tijd door te brengen. Hij had bijvoorbeeld ook de behoefte om wat langere uitjes te plannen. Dat gaf mij ook veel energie.” Het is één van de redenen waarom de jongeren elkaar nog steeds spreken. “Het opbouwen van de band ging heel snel en spontaan, benoemt Marit. “Normaal gesproken duurt dit veel langer. Maar Lucas is een spontane jongen waarmee snel contact te maken valt.”

Zoeken naar de perfecte match
Dat Lucas een spontane jongen is, valt meteen op tijdens het uitje. Lucas is gek van alles wat met K3 te maken heeft, lacht veel en is enthousiast. Daarnaast werkt hij als gastheer bij het restaurant Loetje in Zwolle. Maar hij mist een stabiele factor in zijn leven. Als maatje probeerde Marit deze plek op te vullen. “Dit kan door middel van simpele dingen die voor Lucas heel waardevol zijn. Zoals het vragen naar zijn week.” De moeder van Lucas is op zijn 14e overleden. Lucas: “mijn vader was veel aan het werk waardoor ik veel alleen was en het huishouden moest doen. Toen ik merkte dat ik echt alleen was, heb ik via school een maatje gekregen. Haar spreek ik nog steeds weleens. Toen ik besefte dat ik een maatje wilde houden, kwam ik bij Humanitas terecht.”

Dat Marit en Lucas gekoppeld zijn, was niet vanzelfsprekend. Zo vertelt Lucas dat het voor hem een hele zoektocht is geweest om een goed maatje te vinden. “Voordat ik met Marit in contact kwam, heb ik drie andere maatjes gehad. Deze trajecten werden afgebroken door verschillende omstandigheden. Wel doet Humanitas er alles aan om meteen de beste match te maken. Zo worden de jongeren vooraf gevraagd waar ze precies naar op zoek zijn. “En we zijn constant zoekende naar nieuwe vrijwilligers. We merken dat veel jongeren gekoppeld willen worden aan leeftijdsgenoten, maar dit is niet altijd eenvoudig om te vinden”, zegt Henriette Toornstra, coördinator van Humanitas Match. “We matchen op basis van de behoefte van de jongere. Zo behouden we ook de dynamiek binnen de match.” Ook Henriette kwam voor het uitje speciaal naar ons toe om minigolf mee te spelen. “Wat leuk dat zij ook meedoet”, reageert Lucas enthousiast als hij Henriette ziet lopen.

Wil je meer weten over het Jongerenmaatjes matchprogramma van Humanitas of jezelf aanmelden als vrijwilliger of jongere? Ga dan naar de website van Humanitas Match voor meer informatie of neem contact op met Henriette Toornstra via: 06-83889595.

TikTok, Mediapark en K3
Door de coronaperiode moesten ze creatief zijn. “We hebben veel gewandeld en hebben gewinkeld in Utrecht”, vertelt Marit. Het absolute topuitje was die naar het Mediapark in Hilversum. Lucas zijn grootste droom is om op televisie te komen en daarom springt dit uitje er bovenuit. “Ik voelde me daar echt thuis. “We zijn in iedere studio op de foto gegaan. En natuurlijk zijn er TikToks gemaakt.” Een passie van Lucas. Op TikTok heeft hij al flink wat volgers en steelt hij in ieder filmpje de show met een dansje op een K3-hit. Tijdens de uitjes van de match zijn er veel filmpjes tot stand gekomen. Toen besloten werd om richting het golfcentrum te gaan fietsen, maar de regen nog met bakken uit de lucht kwam vallen, pakte Lucas meteen zijn kans. Staande voor het water dat door de dakgoot naar beneden plensde, nam hij op TikTok het liedje ‘Waterval’ van K3 op. Natuurlijk gefilmd door Marit.

Spontaan plannen
Het golfparcours telt prachtige onderdelen en veel dieren. “Maar de ijsberen vind ik wel het gaafste”, stelt Lucas. Hiervoor moet hij nog even geduld hebben, want dit is het laatste onderdeel van het parcours. Als de twee oude herinneringen ophalen schieten ze geregeld in de lach. “We zijn een hele goede combinatie”, zegt Lucas. We hebben veel dezelfde interesses, maar Marit nam ook de tijd om langer met mij op pad te gaan. En we planden heel spontaan. Officieel hadden we één keer in de week een momentje om iets te gaan doen, maar meestal keken we gewoon wanneer we er zin in hadden. Het ging heel natuurlijk. We belden tussendoor ook veel. Dat doen we nog steeds. We hebben begin september mijn verjaardag gevierd en Marit heeft mij een fantastisch cadeau gegeven”, zegt Lucas. “We gaan in mei naar K3 in De Spiegel”, vult Marit aan. Bij een nieuwe release van K3 stuurt Lucas het liedje meteen door naar Marit: “dan kan ze alvast oefenen voor de show.”

Mensen zoeken maatje
Het minigolven is gezellig, de twee lachen en helpen elkaar waar het nodig is. Soms verdwijnt de gekleurde golfbal even ergens buiten de baan of onder een obstakel. “Het is echt een leuk parcours”, vinden ze. Dat Lucas en Marit vrienden zijn geworden na het traject, wordt wel door Lucas bevestigd. En het is fijn dat de twee elkaar nog geregeld spreken.” Wij spreken sowieso af, ik ken ons”, lacht Lucas.

Toch blijft hij behoefte houden aan een vast maatje en staat hij daarom alvast bij een andere organisatie ingeschreven. De wachtlijst is erg lang. Maar zo enthousiast en creatief als hij is, heeft Lucas al een alternatief bedacht. “Het liefst start ik een eigen televisieprogramma. Lucas zoekt maatje, in plaats van Boer zoekt vrouw. Of mensen zoeken maatje. Dat zie ik wel voor me. Ik wil voor iedereen die zich soms alleen voelt een maatje regelen. Ik weet namelijk hoe het een tijdje kan voelen om alleen te zijn.” Lucas heeft het hele format al uitgedacht. “Het lijkt me heel tof om mensen op die manier te helpen. Zo zie je ook echt hoe mensen in die tijd kunnen veranderen. Anders zit je gewoon thuis op de bank, niets te doen. Of ik ging alleen uit.” Maar dat geldt niet voor deze middag. Het uitje zit erop, maar de twee kunnen niet wachten elkaar weer te zien of spreken. Ze houden contact, benoemen ze stellig.