ZWOLLE - De gemeente Zwolle maakt de oude Elbertsschool tot het kloppende hart van de wijk Kamperpoort. Voor de nieuwe functie van het iconische gebouw gaat Zwolle tot en met eind 2024 samen met de wijkbewoners aan de slag met behulp van een kwartiermaker. Wethouder Gerdien Rots: “Aan dit gebouw zijn veel mensen uit de Kamperpoort gehecht, omdat zij zelf of hun kinderen er naar school zijn gegaan. Er zijn niet zoveel gebouwen bewaard gebleven vanuit de oude Kamperpoort. Daarom is het heel waardevol dat dit gebouw blijft bestaan. Met de nieuwe invulling geven we het gebouw weer terug aan de wijk. Dat is een wens van bewoners en gemeenteraad”.


De Elbertsschool aan de Veemarkt 35-40 is onderdeel van de herontwikkeling van het gebied van de IJsselhallen waar in de toekomst de nieuwe woonbuurt de Nieuwe Veemarkt komt. Het oude schoolgebouw ligt op een plek waar oud en nieuw bij elkaar komen: de wijk Kamperpoort, de Meeuwenlaan en de Nieuwe Veemarkt.

Monumentaal en iconisch
De Elbertschool is een groot monumentaal pand (1.100 m2) en eigendom van de gemeente Zwolle. Het is een iconisch gebouw voor de Kamperpoort waar veel bewoners naar school gingen. Het gebouw had de afgelopen jaren functie als verzamelgebouw met onder andere werkplekken. Een deel van het pand is nu beschikbaar voor nieuwe activiteiten voor de wijk Kamperpoort en de stad. In de rest van het gebouw zitten verschillende verenigingen als huurders. Een plek om te leren in de wijk heeft ook de aandacht van de gemeente: er komt ruimte voor onderwijs op de stadsbuurt Nieuwe Veemarkt.

Veel belangstelling
De gemeente Zwolle heeft de afgelopen tijd onderzoeken laten uitvoeren voor de nieuwe functie van de Elbertsschool. Uit gesprekken met verschillende belanghebbenden en belangstellenden uit de Kamperpoort en de stad blijkt dat er de nodige belangstelling is om het oude schoolgebouw te gebruiken.

Gemixt programma
Ook uit de verkenning blijkt dat een divers programma en activiteiten aansluit bij de behoefte van de Kamperpoort en de stad. Het gemixte programma bestaat uit: 1) Buurtinitiatieven, 2) Culturele initiatieven en 3) sociaal ondernemerschap.

Als het sociaal-maatschappelijke en kloppend hart van de Kamperpoort heeft de Elbertsschool een partij nodig die verantwoordelijk is voor programmering, levendigheid en het beheer, met een zo groot mogelijke rol voor de buurt, maar aangevuld met expertise en rollen van buiten.

Samen met bewoners
Samen met de Kamperpoorters zorgt een tijdelijke kwartiermaker voor het opstarten van de programmering en het tot leven brengen van het oude schoolgebouw. Daarnaast moet de kwartiermaker een geschikte hoofdhuurder aanstellen die verantwoordelijk is voor de nieuwe functie van het gebouw voor de Kamperpoorters en de stad op de lange termijn.

De plannen voor de oude Elbertsschool leest u in het Ruimtelijk Ontwikkelplan Nieuwe Veemarkt