ZWOLLE - Alle leerlingen van het Thomas a Kempis College uit leerjaar 1 zijn gestart met het maken van nestkasten voor koolmezen. Bij het vak Techniek zetten de leerlingen maar liefst 300 nestkastjes in elkaar van Zwols hout. Koolmezen zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en helpen zo bij de natuurlijke bestrijding ervan.


De nestkastjes zijn gemaakt van duurzaam Zwols hout. Bedrijf Binthout verzorgt de bouwpakketten. De kastjes worden in elkaar gezet door de leerlingen uit het eerste leerjaar van het Thomas a Kempis College. Als het nestkastje af is, mogen de leerlingen het zelf ophangen in de buurt van eikenbomen.

Natuurlijke bestrijding

De koolmees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De vogel vindt de rups erg lekker en eet deze op. Door nestkastjes voor koolmezen in de buurt te hangen van eiken, kan de eikenprocessierups op een natuurlijke manier verdrongen worden. De gemeente en ROVA gaan zoveel mogelijk voor bestrijding op een natuurlijke manier. Uit onderzoeken blijkt dat dit over een langere periode de meest duurzame oplossing is. Naast het ophangen van de nestkastjes leggen de gemeente en ROVA ook bloemenvelden aan om de biodiversiteit te vergroten. Met een speciaal bloemenmengsel worden insecten als de sluipwesp aangetrokken. Eén van de andere natuurlijke vijanden van de rups.