OVERIJSSEL - De provincie lanceert voor alle 25 gemeenten in Overijssel de Groene Menukaart. Met deze menukaart kunnen eigenaren aan de slag om hun monument of historisch pand te verduurzamen. De kaart, feitelijk een online platform, staan meer dan 100 maatregelen met informatie over regelgeving, subsidies en inspirerende voorbeeldverhalen.


De Groene Menukaart is een platform waarmee eigenaren van monumenten geholpen worden bij het verduurzamen van hun monumentale woonhuizen, boerderijen, kerken, molens, en andere historische panden. Op het platform is digitaal te ontdekken wat er mogelijk is op het gebied van energiebesparing en energieopwekking. Ook geeft De Groene Menukaart inzicht in subsidies en regelgeving van de gemeente. De Groene Menukaart is in opdracht van de provincie Overijssel door de Groene Grachten geproduceerd.

Gedeputeerden Roy de Witte en Tijs de Bree: “Wij dragen dit initiatief een warm hart toe, omdat de Groene Menukaart de mogelijkheid biedt om historische panden op een verantwoorde en duurzame manier voor de toekomst te behouden.”

De Groene Menukaart biedt specifieke informatie over monumenten en is daarmee een waardevolle aanvulling op de energieloketten van de gemeenten. Bij deze energieloketten kunnen alle inwoners van Overijssel onafhankelijke informatie vinden over de mogelijkheden om energie te besparen in hun woning. De beide websites zijn onderling met elkaar verbonden en leveren samen een impuls aan de verduurzaming van Overijssel.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten, en het platform is met steun van de provincie Overijssel op maat gemaakt voor alle Overijsselse gemeenten. “Zo is alle informatie voor monumenteigenaren op één centrale plek verzameld en kunnen eigenaren gericht aan de slag met hetgeen wat voor hun historische pand van toepassing is.”, aldus oprichter Suze Gehem van De Groene Grachten.