ZWOLLE - De gemeente Zwolle laat van juni tot eind augustus kantorenpand Combigebouw aan het Stationsplein 14b op circulaire wijze slopen. Met dit werk maakt de gemeente op stadsentree Stationsplein de ruimte vrij voor de bouw van de unieke loopbrug Passerelle. De loopbrug gaat de oude binnenstad verbinden met een nieuw stadsdeel aan de zuidkant van het station, waar tussen 3000 en 4000 woningen worden toegevoegd. Circulariteit staat hoog op de agenda van de stad. Daarom gaat Zwolle de vrijkomende materialen uit de sloop van het Combigebouw maximaal hergebruiken.


Zwolle werkt hard aan de ontwikkeling van de Spoorzone. Naast het vernieuwen van de Ooster- en Westerlaan, voert de gemeente de komende maanden de circulaire sloop uit van het kantorenpand aan het Stationsplein. Het sloopwerk doet de gemeente samen met De Scheffer groep uit Wezep, die is gespecialiseerd in sloopwerken in binnenstedelijke omgeving.

Werk en hinder

Tot eind juni voert de aannemer voorbereidende activiteiten uit zoals het demonteren van materialen in het gebouw voor hergebruik. Op vrijdagavond 24 juni wordt een speciale sloopkraan aangevoerd. De kraan wordt daarna in de vroege ochtend van zaterdag 25 juni gelost. De aannemer begint op maandag 27 juni met de sloop. Er wordt met water gesproeid om stofvorming tot een minimum te beperken. De circulaire sloop duurt tot eind augustus. Daarna voert de aannemer tot eind september een aantal afrondende activiteiten uit op het terrein en de parkeergarage. Tijdens het werk is de fietsenstalling voor mindervaliden tijdelijk op het Stationsplein ingericht. De weg bij het Combigebouw is tot eind augustus versmald en de borden aan de bouwhekken geven de loop- en rijroutes aan. De Westerlaan en het Stationsplein blijven bereikbaar voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer.

Circulariteit hoog op Zwolse agenda

De gemeente Zwolle heeft circulariteit hoog op de agenda staan en gaat daarom de vrijkomende materialen uit de sloop maximaal circulair behandelen. De stad Zwolle wil het gebruik van primaire grondstoffen verminderen ten opzichte van niet primaire grondstoffen in de bestaande stad naar 0 in 2050 en 50% in 2030. Circulair slopen is het zodanig slopen, ontmantelen, demonteren en remonteren, dat de grondstoffen die vrijkomen, weer in andere projecten hoogwaardig kunnen worden toegepast. Circulair slopen is zo een essentiële schakel in de circulaire economie.

Unieke loopbrug Passerelle

De gemeente Zwolle bouwt in 2023 - 2024 een nieuwe loopbrug over het spoor. Loopbrug Passerelle is uniek en duurzaam: de brug heeft uitstraling als een opgetilde straat van 10 meter breed en gebruikt hout als hoofdconstructie. Achter de schermen wordt momenteel een hoop werk verzet onder andere voor de aanbesteding. Op de plek waar Passerelle op het Stationsplein komt, staat het Combigebouw.