ZWOLLE - Internationaal bekende streetart-kunstenaar Manuel di Rita, beter bekend als Peeta, creëert deze zomer een bijzondere muurschildering bij station Zwolle. Het is te bewonderen op een onttakelde muur die ontstond na de gedeeltelijke sloop van het gebouw als voorbereiding op de aanleg van de Passerelle. De nieuwe muurschildering is een combinatie van abstracte kunst, streetart en optische illusie.


Peeta is een kunstenaar die als geen ander op een Escheriaanse manier met dieptes en andere architectonische bijzonderheden weet te spelen. In het iconische ontwerp voor deze muur maakt hij gebruik van de vakkenverdeling en het reliëf van de muur. Volgens de adviescommissie heelt de muurschildering de opengebroken ‘gewonde’ muur.

Spoornetwerk

De kunstenaar raakte daarnaast geïnspireerd door het transport door station Zwolle. De grafische print is een abstracte referentie naar het spoornetwerk: ingewikkeld, maar tegelijkertijd heel gestructureerd. Het 3D-effect werkt de diepte van het opengewerkte gebouw verder uit.

Blikvanger

Het ontwerp van Peeta is volgens cultuurwethouder Monique Schuttenbeld van internationale allure. “Zijn muurschilderingen zijn al in veel landen te bewonderen, onder meer in Portugal, Denemarken, Amerika, Indonesië en zijn thuisland Italië. En nu ook in Nederland, hier in Zwolle. Door de centrale plek bij het station geeft het Zwolle een prachtige, iconische blikvanger erbij. De nieuwe muurschildering is een variatie op het werk van de muurkunst die de afgelopen jaren tot stand is gebracht en op het spel van andere kunstenaars in Zwolle met tijd en ruimte. Dat vind je bijvoorbeeld ook terug in de 3D-voorstelling van Panorama Hanze in de Grote Kerk en uiteraard in de tijdtunnel in het station. Ik vind het nu al jammer dat deze nieuwe muurschildering tijdelijk is!”

Nieuwe dimensie

“De kunstenaar weet gebruik te maken van bestaande vormen die hij omtovert tot een nieuwe dimensie’’, vertelt Lonneke van Zutphen enthousiast. De initiatiefneemster van Trotse Muren, waarbij muren worden omgetoverd tot prachtige kunstwerken, hoopt dat mensen verrast worden.

De muurschildering werd mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente, een bijdrage van Trotse Muren en sponsoring. Het muurkunstwerk is eind deze week waarschijnlijk klaar en de komende 3 tot 5 jaar te bewonderen. Uiteindelijk wordt het gebouw vervangen.