ZWOLLE - De gemeente Zwolle laat van februari 2024 tot september 2024 een groot deel van de IJsselhallen aan de Rieteweg slopen. Met dit werk maakt Zwolle tussen het station Zwolle, de snelweg A28 en de binnenstad ruimte voor de bouw van de Nieuwe Veemarkt, de nieuwste stadsbuurt van Zwolle. Circulariteit staat hoog op de agenda van de stad. Daarom gaat Zwolle de vrijkomende materialen uit de sloop van de IJsselhalen maximaal hergebruiken.


Op het IJsselhallenterrein verrijst de komende jaren de Nieuwe Veemarkt, de nieuwste stadsbuurt van Zwolle. De Nieuwe Veemarkt voegt een nieuwe buurt toe aan de wijk Kamperpoort, waar 750 woningen komen. Wethouder Gerdien Rots: “De circulaire sloop van de bestaande IJsselhallen is de eerste zichtbare stap voor de Nieuwe Veemarkt. Wij hebben de plannen voor de Nieuwe Veemarkt samen met toekomstige bewoners, bewoners van de Kamperpoort en andere Zwollenaren en ondernemers gemaakt. Na de sloop werken we in 2024 verder om de grond klaar te maken voor de bouw van de woningen. Ook bereiden we de wijziging van de bestemming door de gemeenteraad voor”.

Vakkundig demonteren
In opdracht van de gemeente Zwolle voert Scheffer Groep te Wezep de sloopwerkzaamheden van de IJsselhallen op circulaire wijze uit. “De sloop van de IJsselhallen is een mooie opdracht voor ons bedrijf. Wij hebben reeds een aantal circulaire werken gedaan. Wij brengen alle vrijkomende materialen in kaart aan de hand van een op voorhand opgestelde inventarisatie. Deze materialen gaan we bij uitvoering vakkundig demonteren en later transporteren naar een nieuwe locatie. Materialen die niet direct hergebruikt kunnen worden gaan we hoogwaardig recyclen. Zo wordt bijvoorbeeld het beton uit het gebouw weer toegepast in de productie van nieuw beton", aldus Jorrit Scheffer, de directeur bij de aannemer.

De Bogenhal blijft staan
Op het IJsselhallenterrein staan de monumentale Bogenhal en de moderne hallen. De moderne hallen worden gesloopt op circulaire wijze. De Bogenhal blijft staan en wordt ontwikkeld tot een hotspot in de Nieuwe Veemarkt die zorgt voor reuring, ontmoeting en ondernemen. Net zoals vroeger op de veemarkt. Toekomstige gebruikers van de Bogenhal kunnen bijvoorbeeld kunstenaars, ondernemers en makers zijn die activiteiten uitvoeren op het gebied van circulaire economie.

Planning werkzaamheden
Vanaf februari 2024 start de aannemer met het afbreken van de moderne hallen van de IJsselhallen. De actuele planning is dat de werkzaamheden uiterlijk in september 2024 klaar zijn. Met sloopkranen worden de grote spanten van de IJsselhallen verwijderd en tijdelijk opgeslagen op het parkeerterrein. De materialen worden vervolgens zoveel mogelijk opnieuw gebruikt voor andere projecten in de regio.

Hinder en overlast
De sloop bestaat vooral uit demontagewerkzaamheden. Door dit werk zorgvuldig te doen probeert de gemeente samen met de aannemer de overlast voor iedereen zoveel mogelijk te beperken. Helemaal voorkomen van stof- en geluidsoverlast is niet mogelijk. Voor het in- en uitrijden van het transportverkeer maakt de aannemer gebruik van de bestaande in- en uitrit aan de Rieteweg.