EPE - De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man uit Zwolle voor het veroorzaken van een verkeersongeval op de A50 . Hij krijgt een taakstraf van 120 uur. Daarbij legt de rechtbank een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden op.

De man reed in november 2019 met zijn auto een motorrijder van achter aan. Dit gebeurde op de snelweg A50 bij Epe. De motorrijder raakte daardoor ernstig gewond. Zijn letsel is blijvend.

Bezig met mobieltje
Uit onderzoek door de politie blijkt dat de man in het kwartier voor het ongeluk bezig is geweest met zijn telefoon. Hij stuurde tijdens het autorijden een bericht via WhatsApp en opende meerdere applicaties, ook vlak voor het ongeval. Dat verklaart waarom de Zwollenaar de motorfiets pas zag vlak voordat hij er tegenaan botste, ondanks dat de motorrijder zijn lichten aan had.

Geen bewijs voor snelheidsovertreding
Er is onvoldoende bewijs dat de man 134 kilometer per uur reed (waar 120 mocht). De berekening is gebaseerd op de GPS-coördinaten van een kwartier voor het ongeval (tijdens het versturen van een appje) en de plaats van het ongeluk. Die meting is onvoldoende om de snelheid vast te stellen kort voor het ongeval.

Aandacht bij verkeer
De man gebruikte tijdens het autorijden zijn telefoon. Daardoor veroorzaakte hij een ongeval waarbij de motorrijder ernstig gewond raakte. Zijn letsel is blijvend.

Automobilisten moeten hun aandacht bij het verkeer houden. Dat heeft de man niet gedaan. De rechtbank rekent dit hem zwaar aan.

Strafmaat
De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf rekening met een aantal zaken. Zo zocht de man na het ongeluk contact met het slachtoffer. Daarbij man raakte ook zelf gewond door het ongeval. Daarnaast is ook sprake van tijdsverloop.