ZWOLLE - De rechtbank veroordeelt een 22-jarige man uit Zwolle voor het dealen in XTC en het bezit van een grote hoeveelheid XTC-pillen en professioneel vuurwerk. De man moet een werkstraf van 200 uur uitvoeren.


In 2019 dealde de man in Oldebroek - samen met 1 of meer anderen - een aantal maanden in XTC-pillen. Hij had toentertijd toegang tot ruim 1300 XTC-pillen. Ook was hij in het bezit van meer dan 170 stuks professioneel vuurwerk (Cobra’s 6 en Dumbum's 2G+) zonder dat hij beschikte over de hiervoor vereiste kennis. De pillen en het vuurwerk lagen in een chalet op een camping in Hattemerbroek. De man verbleef samen met anderen in de chalet. 2 van hen zijn eerder al veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de drugs. Het vuurwerk lag los in de chalet. Hierdoor bestond explosiegevaar en veiligheidsrisico’s voor anderen op de camping.


Persoonlijke omstandigheden

Uit de door de reclassering opgemaakte adviezen komt naar voren dat de man tijdens de drughandel en het vuurwerkbezit al langere tijd geen stabiele basis had en daardoor kwetsbaar was. Ook houdt de rechtbank rekening met de leeftijd van de man, hij was in 2019 19 jaar oud. Daarnaast heeft de man met hulp positieve stappen gezet op het gebied van werk, opleiding en het opbouwen van stabiliteit. Hij is nog kwetsbaar en is ook uit het oogpunt van recidive en preventie gebaat bij continuïteit.

Strafbepaling

Vanwege de persoonlijke omstandigheden van de man vindt de rechtbank een gevangenisstraf in dit geval niet meer passend. Ook moest hij 3 jaar wachten op de behandeling van zijn zaak. De man moet daarom een taakstraf van 200 uur uitvoeren.