ZWOLLE - De rechtbank Overijssel spreekt een 46-jarige man vrij voor de moord op Henk Wolters die op oudjaarsavond 2019 bij zijn huis werd doodgeschoten. Er zit onvoldoende wettig en overtuigend bewijs in het dossier dat het de man is geweest die deze fatale schoten loste. De man wordt wel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor verboden wapenbezit en witwassen.

Niet te linken aan plaats delict
Op 8 september 2020 werden in de buurt van het ‘Engelse werk’ in Zwolle vijf tonnen met wapens in de grond gevonden. In één van die tonnen zat ook (een deel van) het wapen waarmee Henk Wolters is doodgeschoten. Het ‘moordwapen’ was verpakt in een gripzakje met daarop vingerafdrukken van de man. Ook op het wapen zelf zat zijn DNA. Voor de rechtbank staat het vast dat de man (een deel van) het moordwapen in zijn bezit heeft gehad en deze na de moord bij zijn verzameling tonnen in de grond stopte. Er kan alleen niet bewezen worden dat de man ook daadwerkelijk diegene is geweest die Henk Wolters doodschoot. Hij is niet gezien op de plaats delict en is op geen enkele andere wijze hieraan te linken. Ook het feit dat de man op het tijdstip van de moord in Zwolle was, zijn telefoon bewust thuis zou hebben gelaten zodat zijn gangen niet konden worden nagegaan en hij wel een motief maar geen alibi had, zijn voor de rechtbank te speculatief en onvoldoende om die redelijke twijfel te kunnen uitsluiten. De rechtbank spreekt de man dan ook vrij van moord.

Tonnen met wapens
De rechtbank Overijssel veroordeelt de man wel voor verboden wapenbezit en witwassen. In de tonnen zaten naast het ‘moordwapen’ nog meer wapens, waaronder negen automatische vuurwapens, eenentwintig scherfhandgranaten, vijftien vuurwapens en negentien soorten munitie. Het DNA van de man en zijn vingersporen zaten in alle vijf de tonnen op meerdere wapens en op het verpakkingsmateriaal. Ook het handschrift van de stickers die op de verpakkingen zaten, komt overeen met dat van de man. In één van de tonnen zaten ook verpakte bundeltjes met geld ter waarde van in totaal 30.000 euro. De manier waarop en de omstandigheden waaronder dit geldbedrag gevonden is, maakt dat de rechtbank niet anders kan concluderen dan dat dit geldbedrag van een misdrijf afkomstig is.