KAMPEN - De slachtoffers, destijds 80 en 81 jaar, hebben doodsangsten uitgestaan toen ze op 21 januari 2019 werden overvallen in hun woning in Kampen. Op een aanvankelijk doodnormale avond zijn ze vastgebonden, bedreigd, geduwd en gestompt. Ze kregen een bijtende vloeistof in hun ogen gespoten, zijn gechanteerd, ontdaan van dierbare bezittingen en vervolgens hulpeloos achtergelaten. Hun leven is niet meer hetzelfde geworden.

Dat beeld schetste de officier van justitie dinsdag 1 september voor de rechtbank in Zwolle. Daar stonden vier verdachten uit Lelystad terecht voor deze overval. Ze zijn in leeftijd van 19 tot en met 21 jaar. “Verdachten die - kennelijk, want zo verklaren ze - geen moment hebben nagedacht over de vraag wat de gevolgen zouden zijn”, sprak de officier.

Tegen de drie mannen die in de woning zouden zijn geweest, eiste de officier celstraffen van zes, vijf en vier jaar. Tegen de 21-jarige verdachte die buiten in de auto zou hebben gewacht, eiste ze een gevangenisstraf conform de duur van het voorarrest (74 dagen) en een voorwaardelijke straf van 24 maanden met een proeftijd van drie jaar. “Als deze jongens niet veranderen, kunnen ze nog een hoop leed aanrichten. Ik hoop dat ze de tijd die hun straf duurt zullen gebruiken om hun leven een andere richting te geven”, aldus de officier.

De verdachten konden worden aangehouden dankzij uitgebreid en volhardend politieonderzoek. Volgens de officier is er genoeg wettig en overtuigend bewijs tegen de vier. Hen is het medeplegen van diefstal met geweld en afpersing ten laste gelegd. Drie verdachten hebben over hun aandeel in de overval een verklaring afgelegd, een aantal heeft (deels) bekend tijdens de zitting. Bewijs is ook geleverd met telefoongegevens.

Tegen een van de twee 19-jarige verdachten - hij was 17 jaar ten tijde van de overval – is de hoogste straf geëist: zes jaar cel. Hij stond behalve voor de overval ook terecht voor een poging tot beroving van een sushibezorger op 2 januari 2019 in Lelystad en voor het medeplegen van een overval op een tankstation in Lelystad op 8 januari 2019. Bij de strafeisen van vijf en vier jaar heeft de officier laten meewegen dat deze verdachten (deels) hebben bekend bij de politie.

De officier is van mening dat alle verdachten als meerderjarigen moeten worden berecht, ook de verdachte die destijds 17 jaar was. Het gaat om ernstige strafbare feiten, betoogde ze. Ook zou de jongste verdachte in korte tijd meerdere strafbare feiten hebben gepleegd, en zou hij een leidende rol hebben vervuld bij de overval.