HEERDE - Ze wilde haar zoon niet op straat zetten. Deze daad van moederliefde moest een 66-jarige vrouw met de dood bekopen. De wijze waarop ze de dood vond, is te omschrijven als beestachtig.


Dat zei de officier van justitie maandag 19 juli in de rechtszaal in Zutphen. Hij eiste daar een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging tegen een 46-jarige man voor doodslag op zijn moeder in de avond van 10 september 2020.

Eind maart 2020 nam de vrouw - alleenstaand na het overlijden van haar echtgenoot - haar 46-jarige zoon in huis. Hij had zichzelf bij haar uitgenodigd in plaats van dat hij zich bij de zorginstelling meldde waar hij werd verwacht. Hij wilde niet meer weg uit haar huis, en zij kon het niet over haar hart verkrijgen om hem weg te sturen zonder dat hij onderdak had, schetste de officier in zijn requisitoir.

De buurt maakte zich zorgen, volgens de officier. Ze kregen mee dat de man – “een beer van een vent” – zich agressief gedroeg tegenover zijn moeder. Ook de broer en de zus maakten zich gaandeweg steeds meer zorgen. Hun moeder - toch behoorlijk assertief - werd langzamerhand angstig voor haar zoon. Toch wilde ze niet dat de politie zou worden gewaarschuwd. Ze geneerde zich en was ervan overtuigd dat hij haar niet echt iets zou aandoen.

Op de avond van 10 september hoorde een buurvrouw een ruzie in de woning, waarbij het harder tekeer ging dan anders. En toen was het plots stil, volgens haar verklaring. Vervolgens hoorde ze alleen nog maar gestommel en gebonk. Ook andere buren hoorden geschreeuw en toen een stilte. De huizen waar ze wonen zijn zeer gehorig.

Schoensporen

Een buurvrouw belde die avond met de politie. Toen de politie kwam kijken, was alles stil en donker. Op de huistelefoon werd niet opgenomen. Toen de volgende ochtend de rolgordijnen naar beneden bleven, en de vrouw niet op haar afspraak bij de kapper verscheen, gingen de ongerust geworden broer en zus vrijdagmiddag naar de woning.

Zij werden niet binnengelaten - de moeder zou naar een vriendin zijn, volgens de verdachte. Ook tegenover de politie, die vrijdagavond opnieuw ging kijken, hield hij dat vol, maar de politie vertrouwde het niet en ging de woning binnen. Daar troffen ze het stoffelijk overschot aan, verpakt in doeken. De verdachte beweerde volkomen verrast te zijn, en niet te hebben geweten dat zij daar lag.

De officier trekt uit onderzoeksgegevens en getuigenverklaringen de conclusie dat het fatale geweld donderdagavond moet zijn toegepast en dat de vrouw binnen enkele uren moet zijn overleden. De (ontkennende) verdachte is de enige die gedurende die periode in de woning is geweest, volgens zijn eigen verklaring. “Hij verklaart niet over de aanwezigheid van een derde op het moment dat het geweld moet zijn toegepast”, aldus de officier.

Op het stoffelijk overschot zijn schoensporen gevonden die passen bij de schoenen van verdachte. Op de schoenen zelf zijn bloedsporen van het slachtoffer aangetroffen. Ook op de broek van de verdachte zat bloed met DNA van het slachtoffer. De officier: “Op grond van deze bevindingen is naar mijn oordeel het onomstotelijke bewijs geleverd het de verdachte is geweest – en niemand anders – die de vrouw om het leven heeft gebracht.”

Schop en een zeil

Volgens de officier was de verdachte zelfs bezig met de voorbereidingen om het stoffelijk overschot weg te werken. Zo leek het slachtoffer te zijn verpakt voor transport, en zijn op het achterplaatsje bij de woning een schop en een zeil aangetroffen.

In de woning stonden verder een tas met flessen met daarin repen doek - zonder vloeistof - zoals molotovcocktails eruit zien. Op de slaapkamer van de verdachte trof de politie speed aan. In het bloed van de verdachte was een hoge concentratie amfetamine aanwezig, waarbij psychische effecten zoals emotionele ontremming, angst en verwarring kunnen optreden, aldus de officier. De concentraties die zijn gevonden in haren van verdachten duiden op langdurig (maandenlang) zwaar gebruik van amfetamine.

De officier acht doodslag bewezen, en stelt dat een langdurige celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging passend en geboden zijn. De vrouw is om het leven gekomen door veelvuldig, zwaar geweld, aldus de officier. Ze liep onder meer talloze botbreuken op. Hij rekent het de verdachte zwaar aan dat hij geen openheid van zaken wil geven en geen verantwoordelijkheid wil dragen ten aanzien van de dood van zijn moeder, degene die hem juist probeerde te helpen.