STAPHORST - Drie mannen (21, 24 en 27 jaar) zijn vandaag door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot taakstraffen van 180 uur voor het plegen van openlijk geweld tijdens de sinterklaasintocht in Staphorst. Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) wilden tijdens deze intocht demonstreren tegen Zwarte Piet en de mannen wilden hen tegenhouden. Naast de taakstraffen moeten de mannen een schadevergoeding betalen aan een van de eigenaren van een beschadigde auto van 2.343,08 euro.


Opgewacht en tegengehouden

Een auto met vier demonstranten van KOZP en een auto met drie waarnemers van Amnesty International reden op 19 november 2022 naar het demonstratievak in Staphorst. Ze werden op de afrit van de A28 opgewacht en tegengehouden door een grote groep mensen, waaronder de drie mannen. Twee van de drie waren geschminkt en verkleed als Zwarte Piet. De twee auto’s werden onder meer bekogeld met eieren, er werd op de auto’s geslagen en een brandende rookfakkel werd bij de opening van het raam van de auto gehouden.

Strafmaat

De rechtbank legt de drie mannen dezelfde straf op. Het gaat om een collectieve actie waarbij alle deelnemers hetzelfde doel hadden en de deelnemers min of meer een zelfde aandeel in het geheel hebben gehad. De strafzaak tegen een vierde verdachte wordt op een ander moment behandeld.