ZWOLLE - Een ex-medewerker van het Waterschap Drents Overijsselse Delta in Zwolle die verdacht wordt van verduistering en valsheid in geschrifte, moet hiervoor een taakstraf van 180 uur verrichten. Dit heeft het Openbaar Ministerie Oost-Nederland besloten. Het OM doet de zaak af met een strafbeschikking, omdat de man de schade die het Waterschap heeft geleden volledig heeft vergoed en spijt heeft betuigd.


De man hield zich bij het Waterschap bezig met de verkoop van dienstauto’s. In de periode van januari 2016 tot oktober 2020 heeft hij bij de verkoop van ruim 50 auto’s geld verduisterd. De vier garagebedrijven die de auto’s opkochten, gaven hier (contant) méér geld voor dan de man uiteindelijk afdroeg aan het Waterschap. Het verschil stopte de man in eigen zak.

De man maakte valse bonnen op voor de interne administratie, waardoor lagere en onjuiste bedragen werden opgenomen in de administratie. Uit onderzoek is gebleken dat de man hierdoor een bedrag van ongeveer 60.000 euro heeft verduisterd.

De verduistering werd in oktober 2020 ontdekt door het Waterschap, waarna de man op staande voet werd ontslagen en aangifte werd gedaan. De man heeft het Waterschap schadeloos gesteld met een betaling van 70.000 euro, bestaande uit het verduisterde bedrag en de juridische kosten die het Waterschap heeft gemaakt. Gelet op het bovenstaande en het blanco strafblad van de man, vindt het OM een taakstraf van 180 uur een passende afdoening.