ZWOLLE - Een 37-jarige man uit Zwolle heeft zich schuldig gemaakt aan een poging doodslag, aan een gruwelijke verkrachting met een mes en aan stelselmatige mishandeling. Maar er is onvoldoende bewijs dat de man het slachtoffer, een 26-jarige vrouw, heeft uitgebuit door haar in de prostitutie te laten werken. Tot deze conclusie kwam de officier van justitie vandaag in de rechtbank Zwolle, waar de 37-jarige een gevangenisstraf van 5 jaar tegen zich hoorde eisen.

Bij de politie kwamen in 2019 signalen binnen dat de vrouw zich zou prostitueren in een kelderbox in de binnenstad van Zwolle. Een telefoonnummer onder een seksadvertentie leidde naar de 37-jarige verdachte. In november 2019 wordt ingegrepen. Bij de doorzoeking in de woning werd een ‘junkenhol’ aangetroffen, waar meerdere prostituees werkzaam waren.

"Het dossier geeft een ontluisterend beeld van wat er zich allemaal heeft afgespeeld achter de voordeur van de woning in Zwolle. Het slachtoffer heeft het daar behoorlijk te verduren gekregen van degene die zij ‘haar vriend’ noemt", aldus de officier van justitie.

Hoewel de eerste signalen er op wezen dat de 26-jarige vrouw slachtoffer was van mensenhandel, is er volgens de officier van justitie onvoldoende bewijs dat zij als prostituee werd uitgebuit door de man. Een uitgebreid onderzoek heeft daar geen aanwijzingen voor opgeleverd. Het OM heeft op basis van het dossier niet de overtuiging dat de opzet van de man was gericht op seksuele uitbuiting. "Uit het dossier rijst veel meer een beeld op dat de verdachte zijn vriendin op een ziekelijke en verwerpelijke manier onder controle wilde brengen en houden", aldus de officier.

Volgens de officier was er in de periode van augustus tot eind oktober 2019 sprake van stelselmatige mishandeling, iedere keer als de man dacht dat de vrouw zich prostitueerde, kreeg zij klappen. In die periode vond er ook een gewelddadige verkrachting met een mes plaats. Vanuit een ziekelijke bezitsdrang dwong de man de vrouw ook om zijn naam in haar buik te kerven.

Op 14 september 2019 vond een mishandeling plaats die zo ernstig was, dat het OM deze beschouwt als een poging doodslag. Op deze dag meldde de vrouw zich bij de verslavingszorg met snijwonden en blauwe plekken op haar lichaam en hals.

De ernst van de feiten rechtvaardigt volgens het OM een lange gevangenisstraf: "Verdachte heeft zich superieur opgesteld over haar en eiste volledige zeggenschap over het slachtoffer. Van een gelijkwaardige relatie was volstrekt geen sprake. Het slachtoffer draagt voor de rest van haar leven de sporen van geweld op haar lichaam mee. Zij zal altijd worden herinnerd aan deze ongelijkwaardige relatie waarin zijn niets in de melk te brokkelen had.

"Volgens deskundigen is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Alles afwegende vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van 5 jaar passend. Daarnaast zou de man een contact en locatieverbod opgelegd moeten krijgen.