ZWOLLE - Op klaarlichte dag op 23 november 2023 plegen twee gemaskerde mannen in het centrum van Zwolle een brute overval op een veilinghuis. Ze slaan met een moker de etalageruit kapot en graaien in luttele seconden voor duizenden euro’s aan dure sieraden weg, die in de etalage uitgestald liggen voor winkelend publiek. De eigenares rent naar buiten en gaat één van de overvallers met een kruk te lijf, maar ze wordt hardhandig weggeduwd en komt ten val. De overvallers gaan er op een scooter vandoor.


Het OM ziet betrokkenheid bij de overval van in totaal zes verdachten. De verdachten bespraken het in chatgesprekken, ondernamen voorverkenningen, er werd een moker gekocht, er werden auto’s gezocht en uiteindelijk werd de overval gepleegd en de vlucht in gang gezet.

De strafeisen: gevangenisstraffen -afhankelijk van hun rol en aandeel in het geheel- variërend van 15 maanden tot 3 jaar. De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zwolle: “Bij een overval is niets anders passend dan een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De mate van professionaliteit van deze overval is in mijn ogen strafverzwarend.”

Na de overval volgt een korte rit op een vluchtscooter. Een derde verdachte wacht het duo op. Hij heeft ervoor gezorgd dat twee vluchtauto’s klaar staan, gooit een vloeistof over de scooter om sporen uit te wissen en stapt met de buit (die tot op de dag van vandaag spoorloos is) in de auto van een vrouwelijke medeverdachte. Zij hebben op dat moment een relatie. Op de achterbank zitten twee kleine kinderen, één van hen een zuigeling van nog geen maand oud. Volgens de officier van justitie is dit bedoeld als dekmantel: “Ik neem het de man en vrouw zeer kwalijk dat ze jonge kinderen mee op pad namen. Alsof het hier ging om een normaal familie-uitje.”

De twee overvalplegers stappen in een tweede voertuig dat gereed staat, waarin al twee andere personen zitten, ook medeverdachten die zich vandaag voor de rechtbank moeten verantwoorden. Op een toerit van de N50 in Kampen weet de politie, na een achtervolging waarbij onder meer een helikopter wordt ingezet, dat voertuig tot staan te brengen. De vier inzittenden worden aangehouden.

Onderzoek leidt uiteindelijk ook naar de andere twee verdachten Het OM eist 3 jaar gevangenisstraf, waarvan in twee gevallen 6 maanden en één geval 4 maanden voorwaardelijk tegen de drie verdachten die zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van de overval zelf. Voor één van hen geldt dat in de eis ook een woninginbraak is meegenomen, gepleegd op 18 februari 2021 in Kampen.

Voor de drie anderen geldt dat het OM medeplichtigheid bewezen acht. Tegen de vrouwelijke verdachte eist het OM 1,5 jaar gevangenisstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De twee andere medeplichtigen hoorden beiden 15 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk tegen zich geëist. “Duidelijk mag zijn dat we hier niet te maken hebben met een impulsdelict”, aldus het OM. “Het gaat hier om een planmatige samenwerking door een groep personen.”