ZWOLLE - Tegen een 38-jarige man uit Zwolle eist het Openbaar Ministerie voor de rechtbank in Zwolle een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Onder de schuilnamen ‘Same’ en ‘Sole’ bekladde hij tussen 2018 en 2020 volgens het OM tientallen trein- en tramstellen met graffiti.

In totaal gaat het om ruim honderd ‘pieces’ en ‘tags’ (jargon voor een graffiti). Qua stijl en vormgeving komen de werken overeen en bovendien stond bij een groot deel van de werken een ‘tag’, een handtekening van de graffiti-artiest. De verdachte ontkent en verklaart dat hij tegenwoordig nog wel graffiti-workshops aan bijvoorbeeld scholieren geeft, maar hij beweert dat hij al jaren niet meer illegaal graffiti heeft aangebracht.Uit onderzoek van de politie komt naar voren dat de verdachte een prominente figuur (een ‘King’) is binnen de wereld van de graffiti. In het verleden is de Zwollenaar vaker veroordeeld voor graffiti-feiten (die vallen onder openlijk geweld tegen goederen danwel vernieling) in onder meer Haarlem, Amsterdam en Zwolle. In 2018 nog werd verdachte op heterdaad aangehouden op verdenking van het aanbrengen van een graffiti met de naam Same op een geluidswal langs de A28.

Ook zijn er werken onder de naam Same in Italië gevonden, in dezelfde periode dat verdachte er geld opnam. In Duitsland is de Zwollenaar minstens drie keer op heterdaad aangehouden terwijl hij graffiti aanbracht op materiaal van het Duitse openbaar vervoer.

Forse schade NS en GVB

Voor de feiten tussen 2018 en 2020, waarvan zowel de NS als de GVB meerdere malen aangifte deed, geldt volgens het OM dat er voldoende bewijs is tegen de verdachte. In juni 2019 worden twee personen gezien op het NS-opstelterrein in Zwolle waar graffiti is aangebracht. Eén persoon wordt op heterdaad betrapt en de andere persoon ontkomt. In aanloop naar de zitting van de aangehouden persoon is er via Telegram contact met de 38-jarige verdachte over die bewuste avond.

In maart 2020 werden op een rangeerterrein in Zwolle werkhandschoenen aangetroffen met daarop DNA van de verdachte, terwijl er ook graffiti is gespoten en een gat in het hekwerk is geknipt. Bij een doorzoeking van de woning van de verdachte werden sleutels aangetroffen waarmee deuren naar rangeerterreinen en treinen geopend kunnen worden, net als grote hoeveelheden spuitbussen en stickers met daarop de namen Same en Sole.

Volgens de officier van justitie is de Zwollenaar degene die jarenlang grote schade aanbracht op materiaal van de NS en GVB, schade die opliep tot een bedrag van ruim 165.000 euro: ‘Van enige vorm van schuldbewustheid of spijt is geen sprake. Hij ontkent in alle toonaarden ook maar één van de tenlastegelegde graffiti-stukken te hebben gespoten. Gelet op die houding van verdachte ten aanzien van het tenlastegelegde, de eerder opgelegde straffen, de lange pleegperiode, het zeer grote aantal graffitistukken en de forse schade voor NS en GVB rest wat het OM betreft geen andere straf dan een gevangenisstraf.’ De Zwollenaar heeft bovendien de afgelopen jaren genoeg kansen gehad om het anders te gaan doen: ‘Geldboetes en werkstraffen zijn daarom een gepasseerd station.’