BALKBRUG - Herhaaldelijk gevaarlijk inhalen op de N377 van Nieuwleusen naar Balkbrug leidde op 31 mei 2019 tot een ernstig verkeersongeval. Veroorzaakt door een bestuurder die amfetamine in zijn bloed heeft met waarden die ruim zeventien keer hoger zijn dan de toegestane hoeveelheid. In de auto een man zonder rijbewijs; hij rijdt in een auto die niet is verzekerd.


Door zijn idiote inhaalmanoeuvre botst de verdachte eerst tegen een tegemoetkomende auto. Die auto komt dwars op de weg te staan. De bestuurster van de auto die door de verdachte is ingehaald kan deze auto niet meer ontwijken. De 42-jarige bestuurder van de dwars op de weg staande auto overlijdt, de nu 26-jarige bestuurster van de auto die de verdachte heeft ingehaald houdt blijvend letsel over aan het ongeval. De verdachte rijdt nog een paar honderd meter door en probeert te voet te vluchten.

Celstraf en rijverbod
Het Openbaar Ministerie eist daarom in hoger beroep een gevangenisstraf van 4,5 jaar en een rijverbod van zeven jaar geëist tegen deze 35-jarige man. Het OM verwijt hem schuld te hebben aan de dood van het ene en het zwaar blijvend letsel van het andere slachtoffer. De rechtbank in Zwolle veroordeelt de verdachte op 10 december 2019 tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar en een rijverbod van vijf jaar. De verdachte gaat in hoger beroep tegen dit vonnis.

Hoge mate van schuld
Volgens de advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, is er sprake van zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam verkeersgedrag. De verdachte treft een hoge mate van schuld: “De weg was recht en overzichtelijk. Het weer was helder en de kleur van de naderende auto was rood, een opvallende kleur in het wegbeeld en de groene omgeving. Daarnaast had de verdachte kort daarvoor ook al een gevaarlijke inhaalactie uitgevoerd. Bovendien was hij onder invloed van amfetamine.”

Aangrijpend
In 2019 zijn er 661 verkeersdoden te betreuren; meer dan 21.000 mensen raken gewond in het verkeer. Op 31 mei 2019 overlijdt door het verkeersgedrag van de verdachte een vader die een vrouw en twee jonge kinderen nalaat. “Wat het verlies van haar partner voor haar en hun twee zoontjes tot op de dag van vandaag betekent, kan alleen zij aangrijpend met woorden tot uitdrukking brengen. Die woorden hebben wij kunnen lezen in de verklaring die zij bij de rechtbank heeft afgelegd en de woorden die wij vandaag hier hebben kunnen horen.”

Aanvaarden lot
Ook het leven van het nu 26-jarige vrouwelijke slachtoffer is na het ongeluk nooit meer hetzelfde. “Door de ernstige letsels die zij heeft opgelopen, zijn die toekomstplannen ruw van tafel geveegd, moet zij een nieuw bestaan zien op te bouwen en beetje bij beetje bekijken wat daarbij wel en niet mogelijk is. Dat is voor een jonge vrouw een maar moeilijk te aanvaarden lot.”

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.