WEZEP - De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Wezep voor onder andere het proberen te doden van zijn broer. Hij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Aan de voorwaardelijke celstraf zijn door de rechtbank bijzondere voorwaarden verbonden. De man ging op 15 juli 2021 vol boosheid een grillroom in Wezep binnen waar zijn broer - maar ook andere mensen – aanwezig waren. De man werd, na het uitten van diverse doodsbedreigingen richting zijn broer, door de eigenaar uit de grillroom gezet. De man ging vervolgens naar huis en haalde daar een mes op. Hij ging terug naar de grillroom en probeerde vervolgens zijn broer neer te steken. Dat de broer van de man dit overleefde en zelfs geen ernstige verwondingen opliep, is te danken aan het ingrijpen door de eigenaar van de grillroom.

Geen poging moord
De rechtbank oordeelt - net als de officier van justitie - dat er geen sprake was van een poging tot moord. Volgens de rechtbank had de man geen vooropgezet plan om zijn broer om het leven te brengen.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De rechtbank houdt bij het opleggen van de straf er rekening mee , dat aan het incident een familiegeschiedenis ten grondslag ligt en dat de broer van de man geen letsel aan het incident heeft overgehouden. De psycholoog adviseerde om de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. De rechtbank neemt dit advies over. In de persoonlijke omstandigheden van de man ziet de rechtbank aanleiding om de eis van de officier van justitie te matigen.

Bijzondere voorwaarden
Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo geldt er een meldplicht bij de Reclassering. Zodra de man wordt vrijgelaten moet hij zich laten behandelen. Verder mag hij geen contact hebben met zijn broer of in de buurt komen van diens huis . Ook moet hij meewerken aan drugs- en alcoholcontroles.