RAALTE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle 15 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk geëist in een zaak tegen een verdachte van belastingfraude en valsheid in geschrifte. De man verkocht hoeden en petten via zijn eenmanszaak en zou ook exporteren buiten Europa. Het OM verwijt de hoedenverkoper uit Raalte het opzettelijk onjuist doen van aangiften omzetbelasting over 2014 tot en met 2019 en het opmaken van valse facturen.

Administratie gestolen tijdens beurs in Moskou Tijdens een controle van de Belastingdienst bij de hoedenverkoper werkte de verdachte niet mee. Er werd geen administratie overlegd om de aangiften omzetbelasting te onderbouwen. Volgens de verdachte zou de administratie tot tweemaal toe gestolen zijn op een modebeurs in Moskou. Een deel van de ontbrekende administratie is aangetroffen tijdens een doorzoeking van de woning van verdachte. Het bleek dat er valse stukken waren opgenomen in zijn administratie.

Verdachte beroept zich op zwijgrecht
Uit het onderzoek van de FIOD bleek dat de man gedurende 6 jaar meerdere malen een onjuiste aangifte omzetbelasting indiende voor zijn eenmanszaak. Daarmee heeft hij de Belastingdienst benadeelt voor om en nabij 300.000 euro. Geconfronteerd met deze informatie beriep verdachte zich tegenover de FIOD op zijn zwijgrecht.

De rechtbank Zwolle doet over 14 dagen uitspraak.