ZWOLLE - Een 32-jarige man uit Zwolle is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar voor een schietpartij in Zwolle eerder dit jaar. Dat heeft de rechtbank Overijssel vandaag bepaald. De man schoot het slachtoffer op 3 september van dit jaar in zijn been.


Aan het begin van de avond krijgt de politie een melding van een schietpartij in de Voochtstraat in Zwolle. Eenmaal ter plaatse vinden agenten het slachtoffer op de grond, naast de auto. De man is aanspreekbaar en is naar het ziekenhuis gebracht. Uit onderzoek blijkt dat er bij het slachtoffer sprake is van een schotverwoning in het bovenbeenbot. De kogel is in het been blijven steken. Als gevolg van het schot is er fors inwendig bloedverlies. De man zal altijd een litteken overhouden.

Gericht geschoten op korte afstand
Tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak verklaarde de schutter dat het slachtoffer agressief was. Volgens hem wilde het slachtoffer een vuurwapen trekken waarop hij zijn vuurwapen trok en de man – gericht – in het been schoot. Hij ontkent dat hij het slachtoffer wilde doden. Het is algemeen bekend dat door het schieten met een vuurwapen iemand kan komen te overlijden. De ernst van het letsel dat daarbij wordt veroorzaakt is afhankelijk van diverse factoren, zoals de snelheid van de kogel, de afstand waarvan wordt geschoten en waar iemand wordt geraakt. In dit geval stond de man op korte afstand van het slachtoffer en schoot hij gericht in het been, een plek waar zich geen vitale organen bevinden. De rechtbank is van oordeel dat er in dit geval geen aanmerkelijke kans bestond dat het slachtoffer zou overlijden als gevolg van het schot. Er is geen sprake van poging doodslag, maar wel van zware mishandeling.

Geen noodweer
Volgens de verdediging handelde de man uit noodweer. De rechtbank gaat daar niet in mee. Dat het slachtoffer zelf ook een vuurwapen zou willen pakken is niet vast komen te staan. Alleen de verdachte verklaarde hier over. Geen van de omstanders, het ziekenhuis personeel of de politie zag dat het slachtoffer ook een vuurwapen had. Ook is er geen tweede vuurwapen gevonden in de omgeving van de Voochtstraat.

Strafmaat
Er is op klaarlichte dag, op de openbare weg, geschoten. De rechtbank noemt het zorgelijk dat de man een vuurwapen bij zich had en ook niet aarzelde om het te gebruiken. Dit past bij een landelijke tendens waarbij er steeds vaker in het openbaar gebruik wordt gemaakt van vuurwapens. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Naast de gevangenisstraf moet de man ook een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.