ZWOLLE - Een 32-jarige man uit Zwolle is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar voor het seksueel misbruiken van zijn minderjarige stiefdochter. Het meisje was 16 jaar toen het misbruik begon. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.


Onwetend, onervaren en onzeker
De man zette het meisje onder druk. Zo pakte hij haar telefoon af en kreeg zij deze pas terug als zij seks met hem had. In een ander geval moest zij hem 50 euro betalen om geen seks met hem te hebben. Daarnaast maakt hij ook gebruik van de onwetendheid, onervarenheid en onzekerheid van het meisje. Zo moest zij voor het douchen voor hem gaan staan, om vervolgens complimenten van hem te krijgen.

Diepe impact
De man heeft op ernstige wijze misbruik gemaakt van het overwicht dat hij als volwassene en als stiefvader op het meisje had om aan zijn eigen seksuele genot te komen. Juist bij haar stiefvader had zij zich veilig moeten voelen. Dat dit alles een diepe impact had op het leven van het meisje blijkt ook uit de slachtofferverklaring die zij voorlas tijdens de zitting

Passende straf
De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De man neemt geen verantwoording voor de feiten en geeft geen enkel inzicht in zijn handelen. De rechtbank vindt daarom deze straf passend. Voor het voorwaardelijke deel van de gevangenisstraf legt de rechtbank de man voorwaarden op. Zo moet hij zich laten behandelen en mag hij op geen enkele wijze meer contact opnemen met het slachtoffer en haar zusje.